Οι χρυσοί κανόνες της κοινής κηδεμονίας του παιδιού


Η κοινή κηδεμονία δεν είναι πάντοτε εύκολη, ειδικά όταν προσπαθείτε να επικοινωνήσετε με κάποιον που δεν θέλετε πλέον στη ζωή σας με τον ίδιο τρόπο. Οι έρευνες όμως δείχνουν ότι οι καταστάσεις με κοινή κηδεμονία λειτουργούν καλύτερα όταν είναι και δύο εξίσου συνεργάσιμοι, σέβονται και μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Έτσι βοηθούν το παιδί να προσαρμοστεί πιο εύκολα στις οικογενειακές αλλαγές. Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για αρμονικά αποτελέσματα;

Μην μιλάτε αρνητικά. Αν μιλάτε άσχημα για τον/την πρώην σύζυγο μπροστά στο παιδί, το μόνο που καταφέρνετε είναι να το κάνετε να νιώθει άσχημα, να εσωτερικεύει αυτά τα συναισθήματα και να πιστεύει άσχημα πράγματα για τον ίδιο του τον εαυτό. Μην ξεχνάτε ότι μπορεί για εσάς να είναι ένας πρώην σύντροφος, αλλά παραμένει ο γονιός του παιδιού σας.

Να είστε ρεαλιστικοί με το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις. Ο φόβος της ανασφάλειας μπορεί να σας δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για την κοινή κηδεμονία. Πρέπει όμως να το αντιμετωπίσετε σαν επαγγελματική συμφωνία χωρίς συναισθηματισμούς.

Οργανώστε το πρόγραμμα με βάση τις ηλικίες, τις ανάγκες και τις δραστηριότητες. Εξίσου σημαντικά στοιχεία είναι το πρόγραμμα της οικογένειας, η δουλειά των γονιών, οι εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού και η χωρική απόσταση μεταξύ των σπιτιών.

Κακός σύζυγος δεν σημαίνει και κακός γονέας. Μπορεί να μην γίνεται να επικοινωνήσετε και να έχετε νιώσει παραμελημένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος άνθρωπος δεν μπορεί να είναι εξαιρετικός με το παιδί του.

Βρείτε έναν ευχάριστο τρόπο επικοινωνίας. Πλέον υπάρχουν αμέτρητες ηλεκτρονικές επιλογές οργάνωση που μας υπενθυμίζουν γρήγορα και ευχάριστα τις εκκρεμότητές μας.

Διαλέξτε τις μάχες σας. Ας είμαστε ειλικρινείς. Το να είσαι γονιός, είναι αρκετά δύσκολο. Όταν πρέπει να συνεργαστείς με άλλον έναν άνθρωπο, αυξάνεται το επίπεδο πολυπλοκότητας. Όταν συγκρούεστε, μην το κάνετε για καθετί μικρό. Τα σημαντικά θέματα αφορούν στο σχολείο, τις διακοπές και το μεγάλωμα.
Επιτρέψτε στο παιδί να ακουστεί. Βιώνει πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου. Όταν όμως του επιτρέπετε να εκδηλώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, το βοηθάτε να νιώσει ότι έχει κάποιον έλεγχο. Ανάλογα με την ηλικία του, εντάξτε το στη λήψη αποφάσεων και στην οργάνωση του προγράμματος. Οι προτιμήσεις και τα θέλω του παίζουν σημαντικό ρόλο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ