Θαύμα: Μειώθηκαν κατά… 50% τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας


Θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι η κατακόρυφη μείωση των αναγκαστικών μέτρων από την πλευρά της εφορίας οφείλεται είτε στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι έσπευσαν μαζικά να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είτε ότι άρχισαν να πληρώνουν μαζικά τους φόρους τους. Ούτε το ένα συνέβη, ούτε το άλλο. Απλώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε να αξιοποιήσει την… τεχνολογία προκειμένου να σταματήσει να προχωρεί σε κατασχέσεις μισθών που δεν μπορούν να κατασχεθούν ή σε δεσμεύσεις άδειων τραπεζικών λογαριασμών.

Τα στοιχεία «μαγική εικόνα» περιλαμβάνονται στον ετήσιο απολογισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ο οποίος δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία, οι κατασχέσεις εις χείρα τρίτων μειώθηκαν στα 816.721 (από 1,729 εκατομμύρια το 2017) με την ποσοστιαία μείωση να φτάνει στο 52,5%. Τα προγράμματα πλειστηριασμού μειώθηκαν κατά 13,6% (από τα 18.392 στα 15.884) ενώ οι παραγγελίες κατάσχεσης συμπιέστηκαν από τις 21620 στις 22.298 με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μειωμένες κατά 5,6%. Οι ποινικές διώξεις αυξήθηκαν από τις 6.220 στις 7.469 (με τον αριθμό να είναι αυξημένος κατά 20,1%) ενώ οι υποθήκες σχεδόν διπλασιάστηκαν φτάνοντας από τις 4.222 στις 8350. Με αυτά τα δεδομένα, τα συνολικά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μειώθηκαν από τα 1,786 εκατομμύρια στις 880 χιλιάδες κατά τη διάρκεια του 2018. Που αποδίδεται η κατακόρυφη μείωση των αναγκαστικών μέτρων;

«Στην αξιοποίηση του συστήματος μητρώων τραπεζικών λογαριασμών με το οποίο πραγματοποιείται αποτελεσματική και στοχευμένη χρήση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον ετήσιο απολογισμό της ΑΑΔΕ.

‘Ένα επίσης εντυπωσιακό στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση έχει να κάνει με το γεγονός ότι από τα 104,36 δις. ευρώ που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, μόλις τα 3,7 δις. ευρώ βρίσκονται σε ρύθμιση, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,5% του συνολικού χρέους. Το δε «αποτελεσματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο (δηλαδή το πλέον εισπράξιμο μέρος αυτού ανήλθε στα μόλις 8,484 δις. ευρώ με αποτέλεσμα να αντιστοιχεί σε μόλις 8,1% του συνολικού χρέους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ