6 Δεκεμβρίου 2025

Ρυζόπιτα: Η παραδοσιακή συνταγή που θα λατρέψετε


Η ρυζόπιτα είναι μια από τις πιο αυθεντικές και πολυαγαπημένες ελληνικές πίτες, που συναντάμε σε πολλές παραλλαγές ανά την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη συνταγή, χωρίς τη χρήση σπανακιού, αναδεικνύει την απλότητα και τη γευστική ισορροπία του ρυζιού σε συνδυασμό με τα κρεμώδη ελληνικά τυριά. Ιδανική για κάθε περίσταση, από ένα ζεστό οικογενειακό τραπέζι μέχρι μια ξεχωριστή στιγμή με φίλους. Αυτή η πίτα, με τα τραγανά φύλλα κρούστας και τη βελούδινη γέμιση, είναι ένα γαστρονομικό ταξίδι στην ελληνική παράδοση. Καθώς ψήνεται, η κουζίνα γεμίζει με αρώματα που ξυπνούν αναμνήσεις, θυμίζοντας παλιές συνταγές από τα χέρια της γιαγιάς. Αν θέλετε να προσφέρετε κάτι θρεπτικό και γεμάτο θαλπωρή, αυτή η ρυζόπιτα είναι η ιδανική επιλογή!

Ρυζόπιτα – Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 45-50 λεπτά
  • Συνολικά: 1 ώρα και 10 λεπτά

Θρεπτική αξία (ανά μερίδα):

  • Θερμίδες: 290
  • Πρωτεΐνες: 10 γρ
  • Λίπη: 15 γρ
  • Υδατάνθρακες: 30 γρ

Ρυζόπιτα – Υλικά (για 6-8 μερίδες)

  • 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο ρύζι
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί (φέτα, γραβιέρα ή μίξη)
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 3 αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι πιπέρι
  • 8 φύλλα κρούστας
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • Λίγο μαϊντανό προαιρετικά

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανση φούρνου: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Ετοιμασία γέμισης: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το μαγειρεμένο ρύζι, τα τυριά, το γάλα, τα αυγά, το γιαούρτι, το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Στρώσιμο φύλλων: Αλείψτε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώστε 4 φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ένα-ένα.
  4. Γέμιση: Αδειάστε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα και ισιώστε την επιφάνεια.
  5. Κάλυψη: Τοποθετήστε τα υπόλοιπα 4 φύλλα από πάνω, λαδώνοντας το καθένα.
  6. Χάραγμα: Χαράξτε ελαφρά την πίτα σε κομμάτια με ένα μαχαίρι.
  7. Ψήσιμο: Ψήστε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  8. Σερβίρισμα: Αφήστε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρετε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ