Tumbao: Συνδυάστε γυμναστική με διασκέδαση!


Το Tumbao είναι ένα νέο είδος χορού στο οποίο συνδυάζονται αερόβιες κινήσεις μαζί με χορευτικές τεχνικές βοηθώντας το σώμα να εκφραστεί. Περιλαμβάνουν βασικά βήματα λάτιν χορών όπως της salsa, reggaeton, merengue κ.α.

Από πού προήλθε ο χορός αυτός;
Το Tumbao προέρχεται από την Βενεζουέλα και πρόκειται για έναν συνδυασμό χορού και γυμναστικής. Η ονομασία του προήλθε από σκλάβους που είχαν μεταφερθεί από την Αφρική στην Βενεζουέλα από Ισπανούς κατακτητές, πίστευαν ότι ο ήχος που παράγεται από το τύμπανο είναι η ψυχή του ρυθμού.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;
Το Τumbao εντάσσεται στην κατηγορία της αερόβιας γυμναστικής. Αυτός ο χορός συνδυάζει εκφραστικές για το σώμα κινήσεις ενώ μαθαίνεις ταυτόχρονα και την τεχνική διαφόρων χορών λάτιν (π.χ. merengue, salsa, reggaeton, dembow, bachata κ.α.) προσφέροντας παράλληλα καρδιαγγειακά οφέλη μαζί με διασκέδαση σε όποιον αποφασίσει να δοκιμάσει.

Το χαρακτηριστικό του Tumbao, αλλά και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει έναντι άλλων αερόβιων μορφών εκγύμνασης είναι ότι οδηγεί στην απώλεια βάρους ενώ ταυτόχρονα οδηγεί στην τόνωση των μυϊκών ομάδων, χωρίς, όμως, να κάνει τον ασκούμενο να βαριέται.

Μπορείς να κάψεις μέχρι και 800 θερμίδες και παράλληλα να μην το καταλαβαίνεις, είναι τόσο διασκεδαστικό και ευχάριστο το μάθημα και αποτελεί την πιο ευχάριστη χορευτική θεραπεία
Το Tumbao έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ψάχνεις αν αναζητάς έναν εναλλακτικό τρόπο εκγύμνασης. Τα πλεονεκτήματα λοιπόν που προσφέρει είναι τα εξής: σε βοηθάει να κατανοήσεις κινήσεις του σώματος σου, στοχεύει στην εκμάθηση λάτιν χορών, συμβάλει στο κάψιμο θερμίδων, προσφέρει ψυχολογική τόνωση, ενώ σε εκπαιδεύει στο να μπορείς να ελέγχεις το σώμα σου.

Ένα τυπικό μάθημα Tumbao πόσο διαρκεί και τι περιλαμβάνει;
Ένα τυπικό μάθημα Tumbao διαρκεί 50 λεπτά. Συνήθως πέρα από τις χορογραφίες το μάθημα περιλαμβάνει ένα μικρό μέρος με ασκήσεις και διατάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες να γίνονται πριν από οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Οι χορογραφίες αποτελούνται από εναλλαγές μεταξύ αργών και γρήγορων επαναλήψεων διαφόρων κινήσεων. Οι κινήσεις είναι ενσωματωμένες σε μια χορογραφία η οποία έχει σχεδιαστεί με σκοπό να εμπλέξει και τελικώς να γυμνάσει συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες.

Υπάρχουν βασικές κινήσεις που πρέπει να μάθω;
Οι κινήσεις και η τεχνική του συγκεκριμένου είδους χορού έχει ως βάση τους λάτιν χορούς. Οπότε σε κάθε μάθημα η κάθε χορογραφία διαφοροποιείται ως προς τις κινήσεις της. Ο εκπαιδευτής κάθε φορά δείχνει τις κινήσεις και στη συνέχεια μαζί με τους συμμετέχοντες εκτελούν την χορογραφία.

Χέρια πόδια κινούνται ταυτόχρονα. Τα χέρια συνήθως ή κάνουν κάποια κίνηση που περιλαμβάνει την ανύψωση τους πάνω από το κεφάλι ή κινούνται είτε δεξιά είτε αριστερά στο ύψος των ώμων ή λίγο πιο κάτω από αυτούς. Οι κινήσεις των ποδιών είναι ανάλογα τα βήματα της κάθε χορογραφίας ενώ λεκάνη και μέση επίσης συμμετέχουν.

Στο βίντεο που ακολουθεί εμφανίζεται ο δημιουργός του Tumbao Pedro Santana παρουσιάζοντας μια χορογραφία. Έτσι μπορείς να πάρεις μια μικρή γεύση. Θα κατανοήσεις καλύτερα την φύση του χορού, την φιλοσοφία του, το πώς διδάσκεται μια χορογραφία και τέλος τις κινήσεις που μπορεί να περιλαμβάνει αυτή:

Ενώ ο σύνδεσμος που παρατίθεται παρακάτω αποτελεί το επίσημο κανάλι του Tumbao στο youtube στο οποίο ανεβαίνουν καινούργιες χορογραφίες. Το κανάλι μπορεί να αποτελέσει ακόμα μια πηγή για να πάρεις μια μικρή γεύση και να προετοιμαστείς εαν είσαι αποφασισμένος να ξεκινήσεις!

Σχετικά με την εκγύμναση των μυϊκών ομάδων, ποια σημεία του σώματος γυμνάζει;
Το Tumbao είναι μια διαφορετική προσέγγιση στο fitness και αποσκοπεί τόσο στο αδυνάτισμα όσο και στην γράμμωση. Ποια σημεία του σώματος γυμνάζει; Ως αερόβιο είδος γυμναστικής, στο πρώτο μέρος του σώματος που στοχεύει, για να προσφέρει οφέλη και συνάμα εκγύμναση είναι η καρδιά και αυτό το πετυχαίνει καθώς αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί. Επιπλέον, βοηθά στην αύξηση των μεταβολικών καύσεων και παράλληλα γυμνάζει τις κύριες μυϊκές ομάδες του σώματος δηλαδή τα χέρια και τα πόδια.

Πιο συγκεκριμένα, από τα άνω άκρα γυμνάζονται οι ώμοι και οι δικέφαλοι κάνοντας μόνο απλές κινήσεις υπό τον ρυθμό της μουσικής, ενώ από το σημείο των κάτω άκρων στοχεύει στην σμίλευση του γαστροκνήμιου μυός. Όπως και τα άλλα είδη χορού έτσι και το Tumbao ενεργοποιεί και βελτιώνει την κυκλοφορία ολόκληρου του σώματος με όλες τις μυϊκές ομάδες να συμμετέχουν.

Επιπλέον άλλες αλλαγές που θα παρατηρήσεις στο σώμα σου όσο περνάει ο καιρός είναι η σύσφιξη των κοιλιακών, η ενδυνάμωση του κορμού σου και η απόκτηση ευλυγισίας
Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα σε αυτού του είδους της άσκησης;
Το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί να γίνει μια χορογραφία εξαρτάται από την σχεδίαση που θα κάνει ο έκαστος εκπαιδευτής. Ενώ η ένταση με την οποία εκτελείται η κάθε χορογραφία εξαρτάται από τα χορευτικά κομμάτια αλλά και από το μέρος της προπόνησης που στοχεύει η κάθε χορογραφία (προθέρμανση/κύριο μέρος/αποθεραπεία).

Ωστόσο, σχετικά με την διαφοροποίηση των τμημάτων, ακόμα και να μην υπάρχουν χωριστά τμήματα για το κάθε επίπεδο (δηλ. αρχάριοι/προχωρημένοι), ο κάθε εκπαιδευτής είναι υποχρεωμένος το μάθημα του να το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευέλικτο για όλους τους ασκούμενους του.

Πριν την άσκηση χρειάζεται να ζητήσω συμβουλή από τον ορθοπεδικό ή τον ιατρό μου
Χρειάζεται να έχω κάποιο επίπεδο φυσικής κατάστασης για να ξεκινήσω;
Η ασφάλεια του καθενός που συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα άσκησης είναι το παν. Έτσι, λοιπόν, όπως και σε κάθε άλλου είδους άσκηση, έτσι και σε αυτή την μορφή είναι απαραίτητο πριν την συμμετοχή η συμβουλή από τον γιατρό σου ή τον ορθοπεδικό ειδικά αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα ή είχες κάποιο ιστορικό με τις αρθρώσεις.

Σχετικά με την φυσική κατάσταση δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει την τέλεια φυσική κατάσταση για να ξεκινήσει
Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων στους οποίους αντενδείκνυται αυτή η μορφή άσκησης;
Σε κάθε είδους άσκηση πρέπει να ζητείται η συμβουλή του ιατρού. Εάν λοιπόν αντιμετωπίζετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα ή εάν ανήκετε σε κάποια ειδική ομάδα πληθυσμού ο θεράπων ιατρός σας θα πρέπει να σας παρέχει την ενημέρωση σχετικά με το αν μπορείτε να συμμετέχετε ή όχι στο εν λόγω πρόγραμμα.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση το Tumbao όπως και άλλα είδη χορού φυσικά και δεν αποκλείει την συμμετοχή των διαφόρων ατόμων. Συνίσταται για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Ως μορφή αερόβιας άσκησης, επειδή δεν εμπλέκει και την χρήση οργάνων, αποτελεί ασφαλή μορφή άσκησης.

Ιουλία-Μαρία Πρίγκου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ