6 Δεκεμβρίου 2025

Παραδοσιακή πίτα με τραχανά


Η πίτα με τραχανά είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τη ζεστασιά του τραχανά με την απολαυστική υφή μιας χειροποίητης πίτας. Είναι ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα ή για ένα χορταστικό οικογενειακό γεύμα. Η απλότητα των υλικών της δίνει τη δυνατότητα να αναδείξετε την αυθεντική γεύση της παράδοσης.

 Πίτα με τραχανά- Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλ. αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 200 ml χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:

  • 2 φλιτζάνια γλυκό τραχανά (ή ξινό, ανάλογα με την προτίμησή σας)
  • 500 ml γάλα (ή νερό για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα)
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί φέτα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση)

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία του τραχανά:
    Σε μια κατσαρόλα, βράστε τον τραχανά με το γάλα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να γίνει μια πηχτή κρέμα. Αφήστε τον να κρυώσει.
  2. Προετοιμασία της ζύμης:
    Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέστε το ελαιόλαδο και το νερό σταδιακά, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. Αφήστε τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  3. Προετοιμασία της γέμισης:
    Σε ένα τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Ανακατέψτε το με τον κρύο τραχανά, τη φέτα, το αυγό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
  4. Συναρμολόγηση:
    Χωρίστε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Ανοίξτε το ένα φύλλο και στρώστε το σε λαδωμένο ταψί. Απλώστε τη γέμιση ομοιόμορφα και καλύψτε με το δεύτερο φύλλο. Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια και ψήστε.
  5. Ψήσιμο:
    Ψήστε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.

Διατροφικά στοιχεία (ανά μερίδα – περίπου 200g):

  • Θερμίδες: 320 kcal
  • Πρωτεΐνες: 12 g
  • Λιπαρά: 14 g
  • Υδατάνθρακες: 36 g
  • Φυτικές Ίνες: 3 g

Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 50 λεπτά
  • Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ