“Η γεύση του λευκού κρασιού αλλάζει καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες”


Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στις παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας σταφυλιών αλλάζουν τη γεύση των λευκών οίνων που πίνουμε, σύμφωνα με κάποιους οινοποιούς.

Για να διατηρηθεί η τραγανότητα των λευκών κρασιών τους, ορισμένοι οινοποιοί έχουν φυτέψει αμπελώνες στην Τασμανία σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά του κρασιού τους.

Ο παραγωγός Ross Brown από την Brown Brothers δήλωσε ότι τα κρασιά γίνονται πλουσιότερα, ωριμότερα και απαλά. “Αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε για τραγανά λευκά κρασιά, θέλουμε να οριστούν από την οξύτητά τους”, εξηγεί.

Η μεγαλύτερη πρόκληση σύμφωνα με τον ίδιο ήταν να αναπτυχθούν αμπελώνες για την παραγωγή λευκών κρασιών στην ηπειρωτική χώρα. Η αλλαγή του κλίματος ώθησε τους Brown Brothers στην Τασμανία. Ο παραγωγός κρασιού ήθελε να προστατεύσει τις γεύσεις των δροσερών του κρασιών όπως το Chardonnay, το Pinot Grigio και το Pinot Noir, και έτσι δημιούργησε έναν αμπελώνα στην Τασμανία.

«Θέλαμε πιο δροσερές και υγρές συνθήκες για ορισμένες από τις ποικιλίες μας και για το μέλλον», δήλωσε ο κ. Μπράουν. Η όγδοη συγκομιδή της εταιρείας στον αμπελώνα της Ανατολικής Ακτής της Τασμανίας είναι τώρα σε εξέλιξη και παρά τα ρεκόρ θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα σταφύλια φαίνονται καλά.

Στην πατρίδα της εταιρείας, την Milawa της Βορειοανατολικής Βικτώριας, οι υψηλές θερινές θερμοκρασίες και τα ξηρά εδάφη ήταν σκληρά για τα οινοποιήσιμα σταφύλια.

Αλλά ακόμα και η Τασμανία δείχνει σημάδια θέρμανσης σύμφωνα με τον κ. Μπράουν και αυτή η αλλαγή τον έχει κάνει όπως και άλλους στην Τασμανία να σκέφτεται να φυτεύσει σταφύλια shiraz.

“Κάποια από τα shiraz εδώ φαίνονται αρκετά καλά, προηγουμένως θεωρήθηκε ότι είναι πολύ δροσερό εδώ για shiraz αλλά κάποιοι άλλοι παραγωγοί κάνουν πολύ καλές δουλειές”, δήλωσε ο κ. Brown.

Υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνει πρόωρη ωρίμανση
Ο επιστήμονας φυτών και αμπελοκαλλιέργιας, καθηγητής Snow Barlow συλλέγει στοιχεία για το κλίμα από αμπελώνες στην ηπειρωτική Αυστραλία. Με τις υψηλότερες θερμοκρασίες έρχεται και η πρώιμη ωρίμανση των σταφυλιών. Επίσης, η περίοδος τρύγου γίνεται μικρότερη καθώς οι περισσότερες ποικιλίες σταφυλιών είναι έτοιμες να μαζευτούν αμέσως. Αλλά ο καθηγητής δεν είναι τόσο σίγουρος για το αν η γεύση του κρασιού αλλάζει.

“Οι συγγραφείς και κριτικοί κρασιού δεν αλλάζουν την βαθμολογία τους, οπότε νομίζω ότι θα μπορούσε να αλλάξει η γεύση του κρασιού αλλά δεν είμαι ακόμα σίγουρος”, δήλωσε ο καθηγητής Barlow.

Ο Chris Pfeiffer από την περιοχή της Βικτώριας Rutherglen δήλωσε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αλλάζουν την ισορροπία των σταφυλιών και τη δομή αλλά όχι τη γεύση. “Τελικά αυτό οδηγεί σε υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ λόγω της αύξησης των σακχάρων”, ανέφερε ο κ. Pfeiffer.
Ελπίζει ότι αυτή η αλλαγή δεν θα συμβεί στα επόμενα χρόνια, ούτε κατά τη διάρκεια της δικιάς του ζωής ούτε της κόρης του.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη θερμοκρασία
Πολλοί διαχειριστές αμπελώνων αντιμετωπίζουν τις υψηλές θερμοκρασίες με το να ποτίζουν περισσότερο τα αμπέλια και να αυξάνουν την φυλλική επιφάνεια. “Οι καλλιεργητές σταφυλιών έχουν κάνει προσαρμογές αλλά είναι δύσκολο να αλλάξει η θερμοκρασία”, δήλωσε ο καθηγητής Barlow.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ