6 Δεκεμβρίου 2025

Κέικ με κυδώνια – Δεν θα μείνει ούτε μπουκιά


Το κέικ με κυδώνια είναι ένα γλυκό που συνδυάζει τη βελούδινη υφή του κέικ με το γλυκόξινο και αρωματικό προφίλ των κυδωνιών. Τα κυδώνια καραμελώνονται πριν ενσωματωθούν στο μείγμα, χαρίζοντας στο κέικ μια ξεχωριστή γεύση και υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα. Ιδανικό για τις φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες μέρες, συνοδεύεται τέλεια με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ.

⏳ Κέικ με κυδώνια – Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά
  • Ψήσιμο: 50 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά:

Για τα καραμελωμένα κυδώνια:

  • 2 κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Για το κέικ:

  • 200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 ml γάλα

Εκτέλεση:

  1. Καραμέλωμα κυδωνιών: Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τα κυδώνια, την κανέλα και τον χυμό λεμονιού. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Προετοιμασία του κέικ: Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε τη βανίλια.
  3. Ανακάτεμα ξηρών υλικών: Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα αυτό στο υγρό μείγμα, εναλλάξ με το γάλα, ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  4. Συναρμολόγηση: Στρώνουμε τα καραμελωμένα κυδώνια στη βάση μιας βουτυρωμένης φόρμας. Από πάνω ρίχνουμε τη ζύμη του κέικ.
  5. Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του κέικ.
  6. Αναποδογύρισμα και σερβίρισμα: Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς, το ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντάς το σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει πλήρως πριν το σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ