Αν αγαπάτε τον συνδυασμό της σοκολάτας και της καραμέλας, αυτή η λευκή τούρτα σοκολάτας με στρώσεις από βελούδινη μους και γλάσο καραμέλας θα σας ενθουσιάσει! Είναι ιδανική για γενέθλια, γιορτές ή απλώς για να απολαύσετε μια γλυκιά στιγμή πολυτέλειας.
⏳ Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
🔥 Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
❄ Χρόνος ψύξης: 3 ώρες
🍰 Μερίδες: 10-12
Τούρτα με λευκή σοκολάτα & καραμέλα – Υλικά
Για το παντεσπάνι (λευκή σοκολάτα):
- 200 γρ. λευκή σοκολάτα, λιωμένη
- 4 αυγά
- 120 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη μους λευκής σοκολάτας:
- 300 γρ. λευκή σοκολάτα, ψιλοκομμένη
- 400 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 3 φύλλα ζελατίνης
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την καραμέλα:
- 200 γρ. ζάχαρη
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 80 γρ. βούτυρο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Για το γαρνίρισμα:
- Καραμελωμένα φουντούκια ή αμύγδαλα
- Κομματάκια λευκής σοκολάτας
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ενσωματώνουμε απαλά.
- Τέλος, προσθέτουμε τη λιωμένη λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά.
- Ψήνουμε για 25-30 λεπτά σε βουτυρωμένη φόρμα. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε 2-3 στρώσεις.
2. Ετοιμάζουμε τη μους λευκής σοκολάτας
- Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 5 λεπτά.
- Ζεσταίνουμε 100 ml από την κρέμα γάλακτος και διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη.
- Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα και την αναμειγνύουμε με το μείγμα της ζελατίνης.
- Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και την ενσωματώνουμε απαλά στη σοκολάτα.
- Βάζουμε τη μους στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει.
3. Ετοιμάζουμε την καραμέλα
- Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα.
- Προσθέτουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος (προσοχή στις πιτσιλιές).
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι.
- Αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να πήξει ελαφρώς.
4. Συναρμολόγηση της τούρτας
- Τοποθετούμε μια στρώση παντεσπάνι και απλώνουμε τη μισή μους.
- Προσθέτουμε τη δεύτερη στρώση παντεσπάνι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη μους.
- Αν έχουμε τρίτη στρώση παντεσπάνι, την προσθέτουμε και την καλύπτουμε με την καραμέλα.
- Διακοσμούμε με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και κομματάκια λευκής σοκολάτας.
- Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε.
Απολαύστε αυτή την απίθανη τούρτα με τον απόλυτο συνδυασμό λευκής σοκολάτας και καραμέλας!

