Πανέμορφα χωριουδάκια κοντά στην Αθήνα


Άνω Δολιανά, Αρκαδία

Δυο ωρίτσες και δέκα λεπτά από την Αθήνα, και κάτι λιγότερο από ένα μισάωρο μακριά από την Τρίπολη, τα Άνω Δολιανά είναι ένα κουκλίστικο χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα, που αγναντεύει από ψηλά τον κάμπο της Τρίπολης, το Μαίναλο και τον Χελμό. Είναι, επίσης, ένα αρκαδικό χωριό ξακουστό για το λευκό του μάρμαρο, από το οποίο έχουν χτιστεί πολλοί από τους αρχαίους ναούς της Πελοποννήσου.

Πέτρινα σπιτάκια με ξύλινα χαγιάτια και λιθόστρωτα καλντερίμια συμπληρώνουν την ειδυλλιακή του εικόνα. Ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά καφενεία της Πελοποννήσου, το χρωματιστό Ονειρολόγιο βρίσκεται επίσης εδώ, και αποτελεί λόγο αρκετό να έρθεις στο χωριό. Οι φυσιολάτρες, σημειώστε ότι πολύ κοντά (στα 30 χιλιόμετρα, για να είμαστε ακριβείς) βρίσκεται το φαντασμαγορικό Δάσος της Σκιρίτιδας, με το 14 χιλιομέτρων μονοπάτι που το διασχίζει να προσφέρεται για ανοιξιάτικες πεζοπορίες.

 

Ευρωστίνα, Κορινθία

Ένα χωριό – μπιζουδάκι, τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά από την κοσμοσυρροή της Ορεινής Κορινθίας, η Ευρωστίνα ή Ευρωστίνη ή Ζάχολη είναι χτισμένη στους πρόποδες της Ζήρειας, και πνιγμένη στο πράσινο σαν πίνακας αναγεννησιακού ζωγράφου. Στο κατώφλι της, το Ρέμα των Μύλων είναι μια πανέμορφη φυσική ρεματιά όλο χωμάτινα μονοπάτια, ξύλινα γεφυράκια και μικρά καταρρακτάκια που σχηματίζουν τα τρεχούμενα νερά. Οι λάτρεις των μεγαλύτερων πεζοποριών, σημειώστε το Οροπέδιο της Ζάχολης, τα μονοπάτια του οποίου διασχίζουν φαντασμαγορικές διαδρομές κάτω από τα φουντωτά δάση των μαυρόπευκων.

Η Ευρωστίνα απέχει κάτι λιγότερο από 2 ώρες από την Αθήνα και προσφέρεται τόσο για ήσυχα weekends και μονοήμερες εκδρομές, όσο και για βάση από την οποία θα εξερευνήσετε τα μαγικά τοπία της Ορεινής Κορινθίας.

 

Βίλια, Κιθαιρώνας

Μια ωρίτσα μακριά από την Αθήνα, τα Βίλια είναι ένα ορεινό χωριουδάκι με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, αμφιθεατρικά κτισμένο στα 600 μέτρα, στην πλαγιά του Κιθαιρώνα. Ξακουστά κυρίως για τα ταβερνάκια τους (όπως ο πολυθρύλητος Έλατος, που φτιάχνει απίστευτο κοκορέτσι, κοντοσούβλι προβατίνας και ζουμερά αρνίσια παϊδάκια –υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο) τα Βίλια κρύβουν εκπλήξεις όπως η εκκλησία της Μεταμόρφωσης που σχεδίασε η αυτού μεγαλειότητα ο Ερνέστος Τσίλλερ, και το αρχαίο κάστρο των Αιγοσθένων, που θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της αρχαιότητας.

Κι αν ακόμα δε σε πείσαμε, να σημειώσουμε ότι τα Βίλια βρίσκονται στο ιδανικό σημείο τόσο για να ανηφορίσεις προς τις κορυφές του Κιθαιρώνα, οδηγώντας μια φαντασμαγορική διαδρομή κάτω από τα έλατα, όσο και για να κατηφορίσεις προς το Πόρτο Γερμενό, το οποίο απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από εδώ, και να επιχειρήσεις τα πρώτα σου πλατσουρίσματα στην ακροθαλασσιά.

 

Κυριάκι, Ελικώνας

Στις ανεξερεύνητες πλαγιές της Βοιωτίας, λιγότερο από δυο ώρες μακριά από την Αθήνα, κρύβονται εκπλήξεις που περιλαμβάνουν ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μεσαιωνικά μοναστήρια της Ελλάδας, τον περίφημο Όσιο Λουκά, ένα χωριουδάκι χάρμα οφθαλμών, το Κυριάκι, και πολλά μονοπάτια ιδανικά για ανοιξιάτικες πεζοπορίες στα λουλουδιασμένα τοπία της γενέτειρας του Ηρακλή –πάρτε ιδέες για διαδρομές από εδώ και εδώ ή απευθυνθείτε στον Ορειβατικό Σύλλογο Κυριακίου για βοήθεια και παρέα.

Αν προνοήσετε να φτάσετε ως εδώ με τα καλαθάκια του πικνίκ, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κυριάκι απλώνεται η Αρβανίτσα, ένας υπέροχος, καταπράσινος χώρος δασικής αναψυχής ό,τι πρέπει για να… στρωθείτε. Αν πάλι όχι, θα πιάσετε τραπεζάκι για πεντανόστιμη σχάρα και τοπική κουζίνα στην ταβέρνα του Σταμάτη στο Κυριάκι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ