26 Μαρτίου 2025

Η ακτινογραφία της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ: Τα Τέμπη στην αιχμή, «εκεχειρία» με τον ΣΥΡΙΖΑ


Όλο το παρασκήνιο από την ολοήμερη κυριακάτικη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Οι ατάκες, οι… «μπηχτές» και τα νέα μέτωπα

Αρκετές ειδήσεις έβγαλε η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Οι ομιλίες κινήθηκαν γενικά σε ήπιο κλίμα, με τον πρόεδρο του κόμματος να σηκώνει τους τόνους μόνο για να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο υπήρξαν και φωνές που επέκριναν στοιχεία των επιλογών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και του δημάρχου Αθηναίων και υποψήφιου προέδρου στις εσωκομματικές εκλογές, Χάρη Δούκα.

Η τραγωδία των Τεμπών πάντως ήταν το στοιχείο που συνέδεε όλες σχεδόν τις ομιλίες των στελεχών που έλαβαν τον λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση.

Ανδρουλάκης: «Ενορχηστρωτής και όχι παραπλανημένος ο Μητσοτάκης»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του επεφύλαξε ιδιαίτερα αιχμηρή κριτική προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε προσωπικά ως «ενορχηστρωτή της συγκάλυψης» της τραγωδίας στα Τέμπη.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εμπλοκής Τριαντόπουλου στη διαχείριση της τραγωδίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δείχνει τον δρόμο του φυσικού δικαστή προς όποιο πολιτικό στέλεχος προκύπτει ότι εμπλέκεται σε οποιοδήποτε στάδιο της τραγωδίας.

Ρώτησε δε σε έντονο ύφος γιατί αφού η ΝΔ συμφωνεί με την προανακριτική για τον Χρ. Τριαντόπουλου, γιατί δεν την είχε προτείνει ήδη η ίδια από τον Αύγουστο, και έσπευσε να υπερασπιστεί για μία ακόμη φορά τις στρατηγικές πρωτοβουλίες που έλαβε το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα σχετικά με το θέμα των Τεμπών.

Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι η αντιπολίτευση που ασκεί το ΠΑΣΟΚ είναι αποτελεσματική επειδή το κόμμα πετυχαίνει νίκες με κοινωνικό πρόσημο. Σημείωσε ότι οι κινήσεις του στη Βουλή οδήγησαν σε θετικά αποτελέσματα τόσο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και τις χρεώσεις των τραπεζών, τη στέγαση, τις ασφαλιστικές δαπάνες, τα βαρέα και ανθυιγεινά σε εργαζόμενους στο Δημόσιο, τη ρύθμιση των οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς το Δημόσιο μέσα από το μέτρο των 120 δόσεων.

Πρόκειται για το ζήτημα πάντως, για το οποίο δέχτηκε τη σφοδρότερη κριτική από τον Χάρη Δούκα.

Η εκεχειρία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με την ένταση που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν άφησε κάποια αιχμή σχετικά με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επιβεβαίωσε έτσι τις πληροφορίες για προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων της κεντροαριστεράς, καθώς οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πολεμική κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλούν δυσαρέσκεια στα κομματικά τους ακροατήρια.

Τα δύο κόμματα βρίσκονταν σε ανοιχτή κόντρα τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις επιλογές που έχει κάνει το καθένα στη χρήση κοινοβουλευτικών εργαλείων, ωστόσο η πραγματική αιτία της έντασης δεν ήταν άλλη από τον κομματικό ανταγωνισμό για να προσεγγίσουν μια κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων.

Σημειώνεται ότι και ο Σωκράτης Φάμελλος από τη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν, τήρησε αντίστοιχη στάση όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών.

Νέο «μέτωπο» Δούκα – Ανδρουλάκη

Αν πάντως ο πόλεμος με τον ΣΥΡΙΖΑ περνάει φάση ύφεσης, το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει με το μέτωπο που υπάρχει ανάμεσα στον Χάρη Δούκα και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ανέβηκε στο βήμα και εξαπέλυσε μια αρκετά αυστηρή κριτική προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η οποία συμπυκνώνεται σε τρία βασικά σημεία:

1. Κριτική στο κεντρικό αφήγημα ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει: «Πρέπει να πείσουμε ότι δεν είμαστε η “καλύτερη εκδοχή της ΝΔ”. Αν η Κυβέρνηση αποδέχεται με ευκολία τις προτάσεις σου ,σημαίνει ότι δεν έχεις εναλλακτική πολιτική, ότι κινδυνεύεις να βρεθείς στο ίδιο μήκος κύματος» τόνισε ο Χάρης Δούκας, ουσιαστικά ασκώντας κριτική στο γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ικανοποιημένη όταν η κυβέρνηση προχωράει σε κινήσεις που έχουν προκληθεί από θέματα που θέτει στη δημόσια συζήτηση η Χαριλάου Τρικούπη.

2. Κριτική για εσωκομματικά: Σχετικά με τη λειτουργία του κόμματος, ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι η ηγεσία πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα στελέχη του κόμματος και να λειτουργούν όλα τα κομματικά όργανα, κάτι που ουσιαστικά είπε ότι δε συμβαίνει.

3. «Άνοιγμα» σε συμμαχίες με τις προοδευτικές δυνάμεις: «Πρέπει να ενισχύσουμε τον διάλογο και τις πρωτοβουλίες κυρίως εντός Βουλής αλλά και στην κοινωνία, με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις», τόνισε ο Χάρης Δούκας.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Αθηναίων το βράδυ πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής παρέθεσε δείπνο σε τουλάχιστον 70 μέλη της που τον είχαν στηρίξει για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά δηλώνοντας παρών σε οποιαδήποτε εξέλιξη και υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση την επιρροή του.

Ισορροπίες από Γερουλάνο

Ο έτερος, «τρίτος», πόλος εντός ΠΑΣΟΚ πάντως, ο Παύλος Γερουλάνος, τήρησε περισσότερο τις ισορροπίες, τονίζοντας ότι «το πιο σημαντικό που μπορεί και πρέπει να κάνει ένα κόμμα, σε μια τόσο σύνθετη κρίση, είναι να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη που νιώθει απογοήτευση, φόβο και οργή. Την ώρα που θα εκφραστεί η κρίση κοινωνικά, την ώρα που θα αμφισβητηθούν οι θεσμοί, τα δικά μας ένστικτα επιβίωσης μπορεί να μας οδηγήσουν ή στο να κρυφτούμε ή να γίνουμε μέρος του προβλήματος για να μην ξεσπάσει η κρίση πάνω μας».

Αγωνιστική ετοιμότητα, αλλά και γκρίνιες από τα μέλη της ΚΠΕ

Σε γενικές γραμμές πάντως τα μέλη τη ΚΠΕ δεν αυτοπεριορίστηκαν ούτε ως προς τη διάθεσή τους να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να εκλεγεί στην πρώτη θέση στις επόμενες εθνικές εκλογές, ούτε όμως και ως προς την κριτική τους προς συγκεκριμένες επιλογές.

Πολλοί σύνεδροι άσκησαν έντονη κριτική για το ότι διαχρονικά τα τελευταία χρόνια το κόμμα δεν έχει ασχοληθεί με την ανασυγκρότηση και οργάνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αλλά και της «πράσινης» φοιτητικής παράταξης ΠΑΣΠ.

Παράλληλα, κριτική ασκήθηκε και για το γεγονός ότι η ΚΠΕ δεν είχε συνεδριάσει εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ κάποιοι, μεταξύ των οποίων και η Τόνια Αντωνίου έκαναν κριτική επί της ιδεολογικής τοποθέτησης του ΠΑΣΟΚ. «Έχουμε το κέντρο και λείπει η αριστερά. Λέμε ότι είμαστε η αριστερά, αλλά λείπουν οι κεντροαριστεροί. Σε δύο βάρκες δεν μπορούμε να πατάμε γιατί θα πέσουμε μέσα. Στον κεντροδεξιό χώρο δεν χωράμε και από εδώ (από την κεντροαριστερά) λείπουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλο μέλος της ΚΠΕ τόνισε σε έντονο ύφος ότι από τις εισηγήσεις που προηγήθηκαν της δικής του απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στην ταξική πολιτική που πρέπει να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα που εκφράζει παραδοσιακά τις πλατιές λαϊκές μάζες. Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη που μίλησαν για την ανάγκη ύπαρξης πιο ισχυρής ιδεολογικής ταυτότητας, έκαναν αρκετές προσωπικές αναφορές στην Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία αν και μίλησε στην αρχή της συνεδρίασης, παρέμεινε στον χώρο και παρακολούθησε το μεγαλύτερο μέρος των εισηγήσεων. Η κ. Διαμαντοπούλου στην ομιλία της είχε προτείνει να υπάρξει οργανωμένη διαδικασία ιδεολογικής ανασυγκρότησης του κόμματος από την οποία να προκύψει «το νέο μανιφέστο του ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα»

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η αναφορά του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αειθαλής Απ. Κακλαμάνης είπε ότι στην Ελλάδα υπήρχαν τις τελευταίες πολλές δεκαετίες τρεις μεγάλες ιστορικές παρατάξεις: «Η Δεξιά με το κράτος και το παρακράτος, η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος». Στο πλαίσιο της παράταξης της κομμουνιστικής Αριστεράς, σχολίασε περιπαικτικά ότι «τα γκρουπούσκουλα που βγήκαν από το ΚΚΕ και έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν… οδοντόπαστες»


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ