Γίδα βραστή: Το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο για τον χειμώνα


Η βραστή γίδα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, που συνδυάζει πλούσια γεύση και υψηλή διατροφική αξία. Ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα, αυτή η συνταγή προσφέρει ένα γεύμα γεμάτο πρωτεΐνες, βιταμίνες και θύμιση από τα παιδικά μας χρόνια.

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 2-2,5 ώρες
Μερίδες: 6
Διατροφική Αξία (ανά μερίδα):

  • Θερμίδες: 400
  • Πρωτεΐνες: 35g
  • Λιπαρά: 15g
  • Υδατάνθρακες: 25g

Γίδα βραστής – Υλικά

  • 1,5 κιλό γίδα (σε κομμάτια)
  • 4 πατάτες (κομμένες σε μεγάλα κομμάτια)
  • 3 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
  • 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 2 σέλινα (με τα φύλλα τους, κομμένα σε κομμάτια)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκοι πιπέρι
  • Αλάτι κατά προτίμηση
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 2 λίτρα νερό (ή όσο χρειαστεί για να σκεπάσει τα υλικά)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία της γίδας:
    Πλένουμε καλά τη γίδα και την τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
  2. Πρόσθεση υλικών:
    Μόλις καθαριστεί ο ζωμός, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλινο, τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους πιπεριού και το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1,5 ώρα.
  3. Λαχανικά:
    Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα στην κατσαρόλα. Ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό, ώστε να καλύπτει τα υλικά. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
  4. Προσθήκη λεμονιού
    Λίγο πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε ελαφρά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι.
  5. Σερβίρισμα:
    Σερβίρουμε ζεστή τη γίδα βραστή, συνοδεύοντάς την με φρέσκο ψωμί και λίγο έξτρα λεμόνι για όποιον προτιμά πιο έντονη γεύση.

Διατροφική αξία:

Η γίδα βραστή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες Α, Β και C, και αντιοξειδωτικά από τα φρέσκα λαχανικά. Παράλληλα, το ελαιόλαδο και το λεμόνι προσφέρουν ωφέλιμα λιπαρά και βιταμίνη C, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ