Η βραστή γίδα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, που συνδυάζει πλούσια γεύση και υψηλή διατροφική αξία. Ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα, αυτή η συνταγή προσφέρει ένα γεύμα γεμάτο πρωτεΐνες, βιταμίνες και θύμιση από τα παιδικά μας χρόνια.
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 2-2,5 ώρες
Μερίδες: 6
Διατροφική Αξία (ανά μερίδα):
- Θερμίδες: 400
- Πρωτεΐνες: 35g
- Λιπαρά: 15g
- Υδατάνθρακες: 25g
Γίδα βραστής – Υλικά
- 1,5 κιλό γίδα (σε κομμάτια)
- 4 πατάτες (κομμένες σε μεγάλα κομμάτια)
- 3 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
- 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 2 σέλινα (με τα φύλλα τους, κομμένα σε κομμάτια)
- 2 φύλλα δάφνης
- 5-6 κόκκοι πιπέρι
- Αλάτι κατά προτίμηση
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 2 λίτρα νερό (ή όσο χρειαστεί για να σκεπάσει τα υλικά)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία της γίδας:
Πλένουμε καλά τη γίδα και την τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. - Πρόσθεση υλικών:
Μόλις καθαριστεί ο ζωμός, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλινο, τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους πιπεριού και το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1,5 ώρα. - Λαχανικά:
Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα στην κατσαρόλα. Ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό, ώστε να καλύπτει τα υλικά. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. - Προσθήκη λεμονιού
Λίγο πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε ελαφρά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι. - Σερβίρισμα:
Σερβίρουμε ζεστή τη γίδα βραστή, συνοδεύοντάς την με φρέσκο ψωμί και λίγο έξτρα λεμόνι για όποιον προτιμά πιο έντονη γεύση.
Διατροφική αξία:
Η γίδα βραστή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες Α, Β και C, και αντιοξειδωτικά από τα φρέσκα λαχανικά. Παράλληλα, το ελαιόλαδο και το λεμόνι προσφέρουν ωφέλιμα λιπαρά και βιταμίνη C, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.