Συναυλία θα κρατήσει 639 χρόνια και κανείς μας δεν θα δει το τέλος της (vid)


Ένα απίστευτο αλλά αληθινό project…

Οι κάτοικοι στην πόλη Halberstadt της Γερμανίας, δεν ξεπερνούν τους 43.000. Δεν πρόκειται για μια γνωστή πόλη, όμως από το 2001 και έπειτα, έχει καταφέρει να τα τραβήξει την παγκόσμια προσοχή.

Λένε πως είναι η πρώτη πόλη που φιλοξένησε το πρώτο εκκλησιαστικό όργανο το 1361. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει αλλά βρίσκεται ένα άλλο στη θέση του στην εκκλησία St. Burchardi.

Το 1987 ο avant-garde μουσικός John Cage, έγραψε μια σύνθεση για εκκλησιαστικό όργανο και της έδωσε το όνομα «Organ²/ASLSP». Τα δεύτερα αρχικά της ονομασίας αυτής σημαίνουν «As Slow As Possible», δηλαδή «όσο πιο αργά γίνεται». Πέντε χρόνια μετά ο Cage έφυγε από τη ζωή και την ημέρα που θα γιόρταζε τα 89α του γενέθλια, δηλαδή στις 5 Σεπτεμβρίου του 2001, ξεκίνησε μια συναυλία που θα έχει διάρκεια 639 χρόνια!

Το όνομα της σύνθεσης δεν ήταν τυχαίο. Το «όσο πιο αργά γίνεται» έγινε στην κυριολεξία πράξη, καθώς η πρώτη νότα του τραγουδιού, ακούστηκε 17 μήνες μετά με ένα όργανο που έχει κατασκευαστεί ειδικά γι’ αυτή τη συναυλία.

Το κομμάτι είχε αρχικά διάρκεια 29 λεπτών, αλλά μετά από μεταγενέστερη ηχογράφηση, έχει διάρκεια 71 λεπτών. Όμως η ταχύτητα αναπαραγωγής του τραγουδιού στο εκκλησιαστικό όργανο στην εκκλησία της Halberstadt, είναι τέτοια, που η διάρκεια του θα φτάσει τα 639 χρόνια. Η συναυλία λοιπόν θα τελειώσει το 2640 και προφανώς κανένας μας δεν θα είναι εδώ για να δει το τέλος της.

Ακόμα και αυτή τη στιγμή που διαβάζεται αυτές τις γραμμές, το τραγούδι παίζεται…


ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ