Ακόμη να χωνέψει την ήττα ο Ερντογάν. Νέα καταμέτρηση σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη


Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα την Ευρώπη και τις ΗΠΑ πως παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν τα διεθνή σχόλια για τις εκλογές στην Τουρκία δημιουργούν προβληματα και τους ζητά να μείνουν μακριά. «Η Αμερική και η Ευρώπη, που επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις μας, θα πρέπει να μείνουν στη θέση τους», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος μίλησε δημόσια για πρώτη φορά μετά το βράδυ της Κυριακής. Ιμάμογλου – Κωνσταντινούπολη: Και με τη νέα καταμέτρηση, εγώ προηγούμαι!

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ήρθε πρώτο στις εκλογές, όμως έχασε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, κάτι που όπως φάινεται δεν μπορεί να χωνέψει με τίποτα ο “σουλτάνος”.

Το AKP κατέθεσε προσφυγές στις εκλογικές αρχές σε μερικές πόλεις, καταγγέλλοντας«κατάφωρες παρατυπίες» και εκτιμώντας πως πολυάριθμες ψήφοι θεωρήθηκαν αδίκως άκυρες, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ίδιο, να χάσουν οι υποψήφιοί του.

«Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ανώτερη Εκλογική Επιτροπή», επέμεινε ο Ερντογάν υπογραμμίζοντας πως οι προσφυγές είναι δικαίωμα που υφίσταται και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.Είμαι ο νέος δήμαρχος στην Κωνσταντινούπολη επιμένει ο Ιμάμογλου

Όσον αφορά τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης ,Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να προηγείται με 18.742 ψήφους μετά την ολοκλήρωση της επανακαταμέτρησης των άκυρων ψήφων σε 17 από τις 39 περιφέρειες της πόλης.

Ο υπουψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox TV της Τουρκίας ότι έχουν επανακαταμετρηθεί 119.652 άκυρες ψήφοι, εκ των οποίων οι 2.184 κρίθηκαν υπέρ του υποψηφίου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και 785 προστέθηκαν στον ίδιο.

Η νέα καταμέτρηση των ψήφων «πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του σαββατοκύριακου», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ιμάμογλου σε συνέντευξή του στο κανάλι Fox Haber, διαβεβαιώνοντας πως, όταν τελειώσει η νέα καταμέτρηση, αυτός θα διατηρεί προβάδισμα 18.000 έως 20.000 ψήφων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Άγκυρα, όπου το προβάδισμα της αντιπολίτευσης είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι στην Κωνσταντινούπολη, καταμετρήθηκαν εκ νέου όλες οι ψήφοι σε 11 από τις 25 περιφέρειες της πρωτεύουσας. Όμως η διαδικασία των προσφυγών συνεχίζεται σήμερα, αυτή τη φορά στα επαρχιακά παραρτήματα της YSK. Προσφυγές είναι δυνατό να κατατεθούν μέχρι τις 10 Απριλίου.Τι λένε Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Ευρωπαική Ένωση

Όσον αφορά τις προσφυγές που κατατέθηκαν την Τρίτη από το ΑΚΡ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλαντίνο υπογράμμισε πως «η αποδοχή των αποτελεσμάτων νόμιμων εκλογών έχει ουσιαστική σημασία».

Η αποστολή παρατηρητών του Συνεδρίου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε τη Δευτέρα δήλωσε από την άλλη πως δεν είναι «πλήρως πεισμένη πως η Τουρκία διαθέτει αυτή τη στιγμή το ελεύθερο και δίκαιο εκλογικό περιβάλλον που είναι απαραίτητο για τη διεξαγωγή αληθινά δημοκρατικών εκλογών».

Και η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι περιμένει «πως οι τοπικοί αντιπρόσωποι που εξελέγησαν την Κυριακή θα μπορέσουν να ασκήσουν ελεύθερα την εντολή τους».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ