5 Δεκεμβρίου 2025

Μανιτάρια γεμιστά με φακές, φέτα και πικάντικη σάλτσα ροδιού


Αν ψάχνετε για μια διαφορετική και δημιουργική πρόταση για γεμιστά μανιτάρια, αυτή η συνταγή θα σας ενθουσιάσει! Ο συνδυασμός της γήινης γεύσης των μανιταριών με την πρωτεΐνη από τις φακές, την αλμυρή φέτα και την γλυκόξινη πικάντικη σάλτσα ροδιού θα δώσει έναν γκουρμέ χαρακτήρα στο τραπέζι σας. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική τόσο για χορτοφάγους όσο και για όσους αναζητούν νέες γεύσεις.

Μανιτάρια: Θρεπτική αξία

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σεληνίου, ενώ οι φακές αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών και σιδήρου. Το ελαιόλαδο και η σάλτσα ροδιού προσθέτουν καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Ένα πλήρες, θρεπτικό πιάτο που υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και την ενέργεια του σώματος.

Μανιτάρια γεμιστά με φακές, φέτα και πικάντικη σάλτσα ροδιού- Συνταγή

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 8 μεγάλα μανιτάρια Portobello ή Champignon
  • 1 φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές
  • 100 γρ. φέτα τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα ροδιού:

  • 1/2 φλιτζάνι χυμό ροδιού
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο ξίδι
  • Μια πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Ετοιμάστε τα μανιτάρια:
Καθαρίστε τα μανιτάρια και αφαιρέστε προσεκτικά τα κοτσάνια. Αλατοπιπερώστε ελαφρώς το εσωτερικό τους.

2. Φτιάξτε τη γέμιση:

  • Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέστε τις μαγειρεμένες φακές, τα καρύδια, το κύμινο και την καπνιστή πάπρικα. Μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας καλά.
  • Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε τη φέτα.

3. Γεμίστε τα μανιτάρια:
Τοποθετήστε τα μανιτάρια σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Γεμίστε τα με το μείγμα φακής-φέτας και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να πάρουν χρώμα.

4. Ετοιμάστε τη σάλτσα ροδιού:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάλτε τον χυμό ροδιού, το μέλι, το ξίδι και το μπούκοβο. Σιγοβράστε για 5-7 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.

5. Σερβίρισμα:
Περιχύστε τα γεμιστά μανιτάρια με τη σάλτσα ροδιού πριν σερβίρετε και γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό ή σπόρους ροδιού για επιπλέον χρώμα.

Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 30 λεπτά
  • Συνολικά: 45 λεπτά


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ