Πως φτιάχνονται τα marshmallows; Είναι σίγουρα ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα τόσο για μικρούς όσο και για τους μεγάλους
Τα marshmallows (μασμέλοου) παρασκευάζονται από ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης, νερό, ζελατίνη και αέρα, δίνοντάς τους την αφράτη υφή που τα χαρακτηρίζει.
Η διαδικασία παρασκευής περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
1. Υλικά
Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι:
- Ζάχαρη – Η βάση του marshmallow, που του δίνει γλυκύτητα και δομή.
- Σιρόπι γλυκόζης ή καλαμποκιού – Βοηθά στην αποφυγή της κρυστάλλωσης της ζάχαρης και συμβάλλει στην υφή.
- Νερό – Για να διαλυθούν τα συστατικά και να βοηθήσει στο μαγείρεμα.
- Ζελατίνη – Το βασικό συστατικό που δίνει στα marshmallows τη χαρακτηριστική τους ελαστικότητα.
- Αλάτι – Ενισχύει τη γεύση.
- Αρωματικά (π.χ. βανίλια, φρούτα, σοκολάτα) – Προστίθενται στο τέλος για γεύση.
- Χρώματα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά) – Για χρωματιστά marshmallows.
- Άμυλο καλαμποκιού & ζάχαρη άχνη – Για την επικάλυψη, ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους.
2. Παρασκευή του Σιροπιού Ζάχαρης
- Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης και νερό.
- Θερμαίνουμε το μείγμα σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς ανακάτεμα, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 115-120°C (στάδιο μαλακής μπάλας).
- Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, μπορούμε να ρίξουμε λίγο σιρόπι σε κρύο νερό: αν σχηματίζει μια μαλακή μπάλα, είναι έτοιμο.

3. Προετοιμασία της Ζελατίνης
- Σε ένα μικρό μπολ, μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης ή τη σκόνη ζελατίνης σε λίγο νερό για 5-10 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα.
- Ζεσταίνουμε ελαφρώς τη ζελατίνη (χωρίς να βράσει) ώστε να διαλυθεί πλήρως.
4. Χτύπημα του Μείγματος
- Σε ένα μίξερ (ή με μίξερ χειρός), ρίχνουμε τη διαλυμένη ζελατίνη.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα.
- Μόλις προστεθεί όλο το σιρόπι, αυξάνουμε την ταχύτητα στο υψηλό και χτυπάμε για 10-15 λεπτά.
- Το μείγμα θα γίνει παχύρρευστο, ανοιχτόχρωμο και πολύ αφράτο.
- Στο τέλος, προσθέτουμε αρωματικά & χρώματα, ανακατεύοντας απαλά.
5. Διαμόρφωση και Ψύξη
- Σε ένα ταψί, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε με άμυλο καλαμποκιού & ζάχαρη άχνη.
- Ρίχνουμε το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
- Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 4-6 ώρες (ή όλη τη νύχτα) μέχρι να σταθεροποιηθεί.
6. Κοπή & Επικάλυψη
- Μόλις το μείγμα στερεοποιηθεί, το αναποδογυρίζουμε σε μια επιφάνεια πασπαλισμένη με άμυλο και ζάχαρη άχνη.
- Κόβουμε σε κύβους, λωρίδες ή στρογγυλά marshmallows με ένα κοφτερό μαχαίρι (ή κουπάτ για σχήματα).
- Ρίχνουμε κάθε κομμάτι μέσα σε ένα μπολ με ζάχαρη άχνη και άμυλο, ώστε να μην κολλάει.
7. Αποθήκευση
- Διατηρούμε τα marshmallows σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μπορούν να διατηρηθούν για 2-3 εβδομάδες χωρίς να χαλάσουν.
Συμβουλές & Μυστικά
✔ Χρησιμοποίησε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής για ακρίβεια στο βράσιμο του σιροπιού.
✔ Μην σταματάς να χτυπάς το μείγμα μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
✔ Πρόσθεσε κακάο ή τριμμένη σοκολάτα αν θέλεις σοκολατένια marshmallows.
✔ Αντί για ζελατίνη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αγάρ-αγάρ για vegan εκδοχή.
Θες να δοκιμάσεις να τα φτιάξεις;