5 Δεκεμβρίου 2025

Συνταγή για σπιτικά γαριδάκια για να ξετρελάνει τα πιτσιρίκια


Συνταγή για σπιτικά γαριδάκια: Αυτή η συνταγή θα σου επιτρέψει να φτιάξεις γαριδάκια στο σπίτι με απλά υλικά, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά

Η διαδικασία απαιτεί λίγο χρόνο λόγω του στεγνώματος, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι ταπιόκας ή άμυλο καλαμποκιού
  • ½ φλιτζάνι γαρίδες καθαρισμένες και πολτοποιημένες
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ¼ κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
  • ¼ κουταλάκι πάπρικα ή πιπέρι (προαιρετικά)
  • ⅓ φλιτζάνι νερό (ίσως χρειαστεί λίγο λιγότερο ή περισσότερο)
  • Ηλιέλαιο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα

Βήμα 1: Προετοιμασία της ζύμης

  1. Καθάρισε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κέλυφος και το έντερο.
  2. Πολτοποίησέ τις σε ένα μπλέντερ ή μούλτι μέχρι να γίνουν πάστα.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανάμειξε το αλεύρι ταπιόκας (ή το άμυλο καλαμποκιού) με την πάστα γαρίδας.
  4. Πρόσθεσε το αλάτι, το σκόρδο σε σκόνη, την πάπρικα ή άλλο καρύκευμα.
  5. Πρόσθεσε το νερό λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς.
  6. Ζύμωσε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Βήμα 2: Δώσε σχήμα στα γαριδάκια

  1. Πλάσε τη ζύμη σε μπαστουνάκι, πάχους περίπου 2 εκατοστών.
  2. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψε το μπαστουνάκι σε πολύ λεπτές φέτες (1-2 χιλιοστά πάχος).
  3. Αν προτιμάς, άπλωσε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόψε την σε μικρά κομματάκια, μπαστουνάκια ή δίσκους.
Συνταγή για σπιτικά γαριδάκια για να ξετρελάνει τα πιτσιρίκια
Συνταγή για σπιτικά γαριδάκια για να ξετρελάνει τα πιτσιρίκια

Βήμα 3: Στέγνωμα της ζύμης

Τα γαριδάκια χρειάζονται στέγνωμα πριν το τηγάνισμα για να αποκτήσουν την κατάλληλη υφή.

  1. Άπλωσέ τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα, χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους.
  2. Άφησέ τα σε δροσερό και ξηρό μέρος για 6-12 ώρες μέχρι να στεγνώσουν καλά.
    Γρήγορη μέθοδος: Μπορείς να τα βάλεις στον φούρνο στους 50°C για 2 ώρες, ανακατεύοντας τα κατά διαστήματα.

Βήμα 4: Τηγάνισμα 

  1. Ζέστανε αρκετό λάδι στους 180°C.
  2. Ρίξε λίγα-λίγα τα αποξηραμένα γαριδάκια στο καυτό λάδι.
  3. Τηγάνισέ τα για 5-10 δευτερόλεπτα, μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν τραγανά.
  4. Βγάλ’ τα με μια τρυπητή κουτάλα και άφησέ τα σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσουν το περιττό λάδι.

Βήμα 5: Καρύκευμα & Σερβίρισμα

  1. Μόλις κρυώσουν λίγο, μπορείς να προσθέσεις επιπλέον καρυκεύματα:
    • Τυρί σε σκόνη για γεύση τυριού
    • BBQ μπαχαρικό για καπνιστή γεύση
    • Λίγη πάπρικα ή πιπέρι καγιέν για πικάντικη εκδοχή
    • Σκόνη γαρίδας ή αποξηραμένο φύκι για πιο έντονη θαλασσινή γεύση

Εναλλακτική – Ψητά γαριδάκια

Αν θέλεις να αποφύγεις το τηγάνισμα:

  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
  • Ψέκασε τα αποξηραμένα γαριδάκια με λίγο ελαιόλαδο.
  • Ψήσε τα για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά.

Αποθήκευση

Φύλαξέ τα σε αεροστεγές δοχείο για να παραμείνουν τραγανά.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ