Συνταγή για σπιτικά γαριδάκια: Αυτή η συνταγή θα σου επιτρέψει να φτιάξεις γαριδάκια στο σπίτι με απλά υλικά, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά
Η διαδικασία απαιτεί λίγο χρόνο λόγω του στεγνώματος, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι αλεύρι ταπιόκας ή άμυλο καλαμποκιού
- ½ φλιτζάνι γαρίδες καθαρισμένες και πολτοποιημένες
- ½ κουταλάκι αλάτι
- ¼ κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
- ¼ κουταλάκι πάπρικα ή πιπέρι (προαιρετικά)
- ⅓ φλιτζάνι νερό (ίσως χρειαστεί λίγο λιγότερο ή περισσότερο)
- Ηλιέλαιο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα
Βήμα 1: Προετοιμασία της ζύμης
- Καθάρισε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κέλυφος και το έντερο.
- Πολτοποίησέ τις σε ένα μπλέντερ ή μούλτι μέχρι να γίνουν πάστα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανάμειξε το αλεύρι ταπιόκας (ή το άμυλο καλαμποκιού) με την πάστα γαρίδας.
- Πρόσθεσε το αλάτι, το σκόρδο σε σκόνη, την πάπρικα ή άλλο καρύκευμα.
- Πρόσθεσε το νερό λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ζύμωσε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Βήμα 2: Δώσε σχήμα στα γαριδάκια
- Πλάσε τη ζύμη σε μπαστουνάκι, πάχους περίπου 2 εκατοστών.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψε το μπαστουνάκι σε πολύ λεπτές φέτες (1-2 χιλιοστά πάχος).
- Αν προτιμάς, άπλωσε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόψε την σε μικρά κομματάκια, μπαστουνάκια ή δίσκους.

Βήμα 3: Στέγνωμα της ζύμης
Τα γαριδάκια χρειάζονται στέγνωμα πριν το τηγάνισμα για να αποκτήσουν την κατάλληλη υφή.
- Άπλωσέ τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα, χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους.
- Άφησέ τα σε δροσερό και ξηρό μέρος για 6-12 ώρες μέχρι να στεγνώσουν καλά.
Γρήγορη μέθοδος: Μπορείς να τα βάλεις στον φούρνο στους 50°C για 2 ώρες, ανακατεύοντας τα κατά διαστήματα.
Βήμα 4: Τηγάνισμα
- Ζέστανε αρκετό λάδι στους 180°C.
- Ρίξε λίγα-λίγα τα αποξηραμένα γαριδάκια στο καυτό λάδι.
- Τηγάνισέ τα για 5-10 δευτερόλεπτα, μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν τραγανά.
- Βγάλ’ τα με μια τρυπητή κουτάλα και άφησέ τα σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσουν το περιττό λάδι.
Βήμα 5: Καρύκευμα & Σερβίρισμα
- Μόλις κρυώσουν λίγο, μπορείς να προσθέσεις επιπλέον καρυκεύματα:
- Τυρί σε σκόνη για γεύση τυριού
- BBQ μπαχαρικό για καπνιστή γεύση
- Λίγη πάπρικα ή πιπέρι καγιέν για πικάντικη εκδοχή
- Σκόνη γαρίδας ή αποξηραμένο φύκι για πιο έντονη θαλασσινή γεύση
Εναλλακτική – Ψητά γαριδάκια
Αν θέλεις να αποφύγεις το τηγάνισμα:
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
- Ψέκασε τα αποξηραμένα γαριδάκια με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήσε τα για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά.
Αποθήκευση
Φύλαξέ τα σε αεροστεγές δοχείο για να παραμείνουν τραγανά.

