Το κοντοσούβλι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά εδέσματα, της Τσικνοπέμπτης ενώ πρωταγωνιστεί σε γιορτές, Κυριακές και παρέες γύρω από τη φωτιά. Φτιάχνεται από μεγάλα κομμάτια μαριναρισμένου κρέατος, τα οποία περνιούνται σε σούβλα και ψήνονται αργά στη σχάρα ή στον φούρνο. Η σωστή μαρινάδα και το υπομονετικό ψήσιμο είναι τα μυστικά που κάνουν το κοντοσούβλι εξαιρετικά τρυφερό και γευστικό.
Κοντοσούβλι στη σχάρα -Υλικά (για 4-6 άτομα)
- 1,5 κιλό χοιρινό λαιμό ή μπούτι (σε μεγάλους κύβους)
- 2 κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
- 2 πιπεριές (κόκκινη και πράσινη, σε κομμάτια)
- 2 ντομάτες (σε φέτες)
- 200 ml ελαιόλαδο
- 100 ml λευκό κρασί
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 3 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1/2 κ.γ. θυμάρι
- Αλάτι & πιπέρι
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. μέλι
Εκτέλεση
- Μαρινάρισμα: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, το λεμόνι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το μέλι και όλα τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το κρέας και το αφήνουμε να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-6 ώρες (ιδανικά όλη νύχτα).
- Πέρασμα στη σούβλα: Σουβλίζουμε εναλλάξ τα κομμάτια κρέατος με τις πιπεριές, τις ντομάτες και τα κρεμμύδια.
- Ψήσιμο: Αν έχουμε σούβλα, ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 1,5 – 2 ώρες, γυρίζοντας τακτικά. Αν χρησιμοποιήσουμε σχάρα, τοποθετούμε τα κομμάτια σε καλαμάκια και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 40-50 λεπτά.
- Σερβίρισμα: Κόβουμε το κοντοσούβλι σε φέτες και το συνοδεύουμε με πατάτες, χωριάτικη σαλάτα και φρέσκο ψωμί.
Διατροφική αξία (ανά μερίδα ~250γρ)
- Θερμίδες: 450 kcal
- Πρωτεΐνη: 40g
- Υδατάνθρακες: 8g
- Λίπη: 28g
Χρόνος παρασκευής
- Μαρινάρισμα: 4-12 ώρες
- Προετοιμασία: 20 λεπτά
- Ψήσιμο: 1,5 – 2 ώρες
- Συνολικός χρόνος: ~6 ώρες (με το μαρινάρισμα)
Tips για τέλειο κοντοσούβλι
Για πιο μαλακό αποτέλεσμα, επιλέγουμε χοιρινό λαιμό που έχει αρκετό ενδομυϊκό λίπος.
- Το μυστικό της νοστιμιάς είναι το μακρύ μαρινάρισμα – όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα.
- Γυρνάμε συχνά τη σούβλα για ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γιαούρτι στη μαρινάδα για έξτρα τρυφερότητα.
- Αντί για χοιρινό, δοκιμάζουμε αρνί ή κοτόπουλο για διαφορετική γεύση.

