5 Δεκεμβρίου 2025

Τούρτα μπισκότο με σοκολάτα και καραμέλα


Αν αγαπάτε τη σοκολάτα, την καραμέλα και τα τραγανά μπισκότα, τότε αυτή η τούρτα είναι η τέλεια επιλογή για εσάς! Πρόκειται για ένα εύκολο γλυκό, χωρίς ψήσιμο, που συνδυάζει την πλούσια γεύση της σοκολάτας με την υπέροχη αλμυρή καραμέλα. Είναι ιδανική για γιορτές, γενέθλια ή απλώς όταν θέλετε να απολαύσετε κάτι ξεχωριστό. Το καλύτερο; Φτιάχνεται σε λίγα μόλις βήματα και δεν χρειάζεται φούρνο!

Τούρτα μπισκότο με σοκολάτα και καραμέλα – Υλικά (Για μια τούρτα 20-22 εκ.)

Για τη βάση:

  • 250 γρ. μπισκότα digestive ή γεμιστά σοκολάτας
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα σοκολάτας:

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 βανιλίνη

Για την καραμέλα:

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι

Τούρτα μπισκότο με σοκολάτα και καραμέλα – Διακόσμηση:

  • Τριμμένα μπισκότα
  • Σοκολάτα λιωμένη ή τριμμένη
  • Καραμέλα σε ροή

Χρόνος παρασκευής:

Συνολικός χρόνος: 3,5 – 4 ώρες
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Ψύξη: 3-4 ώρες

Εκτέλεση

Προετοιμασία της βάσης:

  1. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη.
  2. Ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο και πιέζουμε το μείγμα σε μια φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι.
  3. Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει.

Προετοιμασία της κρέμας σοκολάτας:

  1. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά (χωρίς να βράσει).
  2. Προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανιλίνη, ανακατεύουμε καλά.
  4. Ρίχνουμε την κρέμα σοκολάτας πάνω από τη βάση και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Προετοιμασία της καραμέλας:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να αποκτήσει κεχριμπαρένιο χρώμα.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία καραμέλα.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την περιχύνουμε πάνω από την τούρτα.

Τελική διακόσμηση:

  • Προσθέτουμε τριμμένα μπισκότα, λιωμένη σοκολάτα και λίγη επιπλέον καραμέλα.
  • Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για άλλες 2-3 ώρες, ώστε να σταθεροποιηθεί καλά.

Διατροφική αξία (ανά μερίδα, 1/10 της τούρτας)

Στοιχείο Ποσότητα
Θερμίδες ~420 kcal
Υδατάνθρακες 45g
Λίπη 25g
Πρωτεΐνες 5g

Tips

  • Για πιο τραγανή βάση, ψήστε τα μπισκότα για 10 λεπτά στους 180°C πριν προσθέσετε το βούτυρο.
  • Για πιο ρευστή καραμέλα, προσθέστε 1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι γλυκόζης.
  • Για πιο έντονη σοκολατένια γεύση, χρησιμοποιήστε σοκολάτα με 70% κακάο.
  • Αν σας αρέσει η αλμυρή καραμέλα, προσθέστε λίγο περισσότερο αλάτι στην καραμέλα.

Παραλλαγές της βασικής συνταγής

  • Με φιστίκια: Προσθέστε ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης ή καραμελωμένα αμύγδαλα πάνω από την καραμέλα.
  • Με λευκή σοκολάτα: Αντικαταστήστε την κουβερτούρα με λευκή σοκολάτα για μια πιο γλυκιά εκδοχή.
  • Με καφέ: Προσθέστε 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ στην κρέμα σοκολάτας για extra άρωμα και ένταση.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ