Προσοχή στα «αθώα» συμπτώματα από ταινία-παράσιτο στο έντερο!


Η μόλυνση από ταινία προκαλείται από την πρόσληψη τροφής ή νερού, το οποίο είναι ήδη μολυσμένο με αυγά ταινίας, ή προνυμφών.

Αν τυχόν καταπιείτε αυγά από ταινία, εκείνα μπορούν να βγουν έξω από τα έντερα σας και να σχηματίσουν κύστεις με προνύμφες στους ιστούς και τα όργανα του σώματος (επεμβατική λοίμωξη). Αν καταπιείτε προνύμφες, ωστόσο, τότε εκείνες αναπτύσσονται ενήλικη ταινία μέσα στα έντερά σας (εντερική λοίμωξη).

Μία ενήλικη ταινία αποτελείται από ένα κεφάλι, λαιμό και ένα αλυσιδωτό σώμα με επιμέρους τμήματα που ονομάζονται προγλωτίδες (proglottids). Αν πάθετε λοίμωξη με εντερική ταινία, το κεφάλι της προσκολλάται στο τοίχωμα του εντέρου και οι προγλωτίδες αναπτύσσονται και παράγουν ωάρια. Μία ενήλικη ταινία μπορεί να ζήσει έως και 30 χρόνια μέσα στον ξενιστή τους. Οι εντερικές λοιμώξεις ταινίας είναι συνήθως ήπιες, αλλά οι επεμβατικές λοιμώξεις προνυμφών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.

Τροφική ταινία: Συμπτώματα
Πολλοί άνθρωποι με εντερική λοίμωξη ταινίας δεν έχουν συμπτώματα. Εάν αισθανθείτε κάτι περίεργο, τότε τα συμπτώματά σας θα εξαρτώνται από το είδος της ταινίας που έχετε και την τοποθεσία της στον οργανισμό σας. Τα συμπτώματα από την πιο σοβαρή περίπτωση, την επεμβατική λοίμωξη ποικίλλουν ανάλογα με το πού έχουν μεταναστεύσει οι προνύμφες.

Εντερική λοίμωξη
Τα συμπτώματα της εντερικής λοίμωξης περιλαμβάνουν:

Ναυτία
Αδυναμία
Απώλεια της όρεξης
Κοιλιακό άλγος
Διάρροια
Απώλεια βάρους και ανεπαρκής απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από την διατροφή
Επεμβατική λοίμωξη

Αν οι προνύμφες της ταινίας έχουν μεταναστεύσει έξω από το έντερο και έχουν σχηματίσει κύστεις σε άλλους ιστούς, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες με τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πυρετός
Κυστική μάζα, ή εξογκώματα
Αλλεργικές αντιδράσεις
Βακτηριακές μολύνσεις
Νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των επιληπτικών κρίσεων

ΠΗΓΗ

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ