Συνταγή για να φτιάξεις αφράτο παραδοσιακό τηγανόψωμο: Το τηγανόψωμο είναι μια πεντανόστιμη και εύκολη παραδοσιακή συνταγή που μπορείς να απολαύσεις ως σνακ ή συνοδευτικό.
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά ή 25 γρ. νωπή μαγιά
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 250-300 ml χλιαρό νερό ή γάλα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. τριμμένη φέτα ή άλλο τυρί (προαιρετικά)
- Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
-
Προετοιμασία της ζύμης:
- Σε ένα μπολ, διαλύεις τη μαγιά με τη ζάχαρη σε χλιαρό νερό ή γάλα και αφήνεις 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Προσθέτεις το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
- Ζυμώνεις μέχρι να πάρεις μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτεις λίγο νερό.
-
Ξεκούραση της ζύμης:
- Σκεπάζεις το μπολ με μια πετσέτα και αφήνεις τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
-
Διαμόρφωση & γέμιση:
- Χωρίζεις τη ζύμη σε μπαλάκια και τα ανοίγεις σε μικρούς δίσκους.
- Αν προσθέσεις τυρί, βάζεις λίγη φέτα στη μέση και κλείνεις σε μισοφέγγαρο ή πιτάκι.
-
Τηγάνισμα:
- Ζεσταίνεις καλά λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Τηγανίζεις τα τηγανόψωμα μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν, περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Τα βγάζεις σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.

Σερβίρισμα:
- Σερβίρεται ζεστό με μέλι, τυρί ή ακόμα και σκέτο!
- Αν θέλεις πιο τραγανή κρούστα, μπορείς να προσθέσεις λίγο γιαούρτι στη ζύμη.
Καλή απόλαυση!

