6 Δεκεμβρίου 2025

Συνταγή για να φτιάξεις αφράτο παραδοσιακό τηγανόψωμο


Συνταγή για να φτιάξεις αφράτο παραδοσιακό τηγανόψωμο: Το τηγανόψωμο είναι μια πεντανόστιμη και εύκολη παραδοσιακή συνταγή που μπορείς να απολαύσεις ως σνακ ή συνοδευτικό.

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά ή 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 250-300 ml χλιαρό νερό ή γάλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. τριμμένη φέτα ή άλλο τυρί (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία της ζύμης:

    • Σε ένα μπολ, διαλύεις τη μαγιά με τη ζάχαρη σε χλιαρό νερό ή γάλα και αφήνεις 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
    • Προσθέτεις το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
    • Ζυμώνεις μέχρι να πάρεις μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτεις λίγο νερό.
  2. Ξεκούραση της ζύμης:

    • Σκεπάζεις το μπολ με μια πετσέτα και αφήνεις τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
  3. Διαμόρφωση & γέμιση:

    • Χωρίζεις τη ζύμη σε μπαλάκια και τα ανοίγεις σε μικρούς δίσκους.
    • Αν προσθέσεις τυρί, βάζεις λίγη φέτα στη μέση και κλείνεις σε μισοφέγγαρο ή πιτάκι.
  4. Τηγάνισμα:

    • Ζεσταίνεις καλά λάδι σε μέτρια φωτιά.
    • Τηγανίζεις τα τηγανόψωμα μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν, περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
    • Τα βγάζεις σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
Συνταγή για να φτιάξεις αφράτο παραδοσιακό τηγανόψωμο
Συνταγή για να φτιάξεις αφράτο παραδοσιακό τηγανόψωμο

Σερβίρισμα:

  • Σερβίρεται ζεστό με μέλι, τυρί ή ακόμα και σκέτο!
  • Αν θέλεις πιο τραγανή κρούστα, μπορείς να προσθέσεις λίγο γιαούρτι στη ζύμη.

Καλή απόλαυση!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ