5 Δεκεμβρίου 2025

Πως να φτιάξω τέλειο παστίτσιο;


Πως να φτιάξω τέλειο παστίτσιο; Το τέλειο παστίτσιο απαιτεί σωστή ισορροπία μεταξύ ζυμαρικών, κιμά και μπεσαμέλ

Ακολουθεί μια αναλυτική συνταγή με όλα τα μυστικά για ένα πλούσιο και νόστιμο αποτέλεσμα.

Υλικά

Για τη βάση (μακαρόνια)

  • 500 γρ. μακαρόνια Νο2 (χοντρά)
  • 2 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
  • Αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. ντομάτα τριμμένη ή κονκασέ
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Πως να φτιάξω τέλειο παστίτσιο;
Πως να φτιάξω τέλειο παστίτσιο;

Για τη μπεσαμέλ

  • 1 λίτρο γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. τριμμένο τυρί (παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι)
  • Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία της σάλτσας κιμά

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να «θρυμματιστεί».
  3. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, αλάτι και πιπέρι.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

2. Βράσιμο μακαρονιών

  1. Βράζουμε τα μακαρόνια 2-3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία (θα ψηθούν επιπλέον στον φούρνο).
  2. Σουρώνουμε, προσθέτουμε το βούτυρο, τα αυγά χτυπημένα και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά.

3. Προετοιμασία μπεσαμέλ

  1. Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς για 2 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα για να μη σβολιάσει.
  3. Μόλις πήξει, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  4. Μόλις κρυώσει ελαφρώς, ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε καλά.

4. Συναρμολόγηση και ψήσιμο

  1. Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί, απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τα μακαρόνια.
  2. Ρίχνουμε όλο τον κιμά και τον στρώνουμε ομοιόμορφα.
  3. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια από πάνω.
  4. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ, φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια.
  5. Πασπαλίζουμε με έξτρα τυρί και ψήνουμε στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα

Χρησιμοποίησε μακαρόνια Νο2, γιατί συγκρατούν καλύτερα τη σάλτσα και τη μπεσαμέλ.
Μην παραβράζεις τα μακαρόνια, γιατί θα ψηθούν κι άλλο στον φούρνο.
Άφησε το παστίτσιο να «ξεκουραστεί» για 20-30 λεπτά πριν το κόψεις, ώστε να σταθεροποιηθεί και να μην διαλυθεί.
Μην ξεχνάς το τυρί στη μπεσαμέλ – δίνει πλούσια γεύση και βελούδινη υφή.

Έτσι θα έχεις ένα κρεμώδες, ζουμερό και απόλυτα γευστικό παστίτσιο!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ