Συνταγή για σπιτικό ταραμά: Ο ταραμάς είναι βασικό συστατικό για την αγαπημένη ταραμοσαλάτα, ένα κρεμώδες και αλμυρό ορεκτικό που συχνά απολαμβάνεται την Καθαρά Δευτέρα και σε νηστίσιμες περιόδους.
Συνταγή για παραδοσιακή ταραμοσαλάτα
Υλικά (για περίπου 4-6 μερίδες)
- 100 γρ. ταραμάς (λευκός ή κόκκινος – ο λευκός έχει πιο απαλή γεύση)
- 150 γρ. ψωμί μπαγιάτικο (ψίχα μόνο, χωρίς την κόρα)
- 100 ml ελαιόλαδο (καλής ποιότητας)
- 1 μικρό κρεμμύδι (προαιρετικά, για πιο έντονη γεύση)
- Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι (ή περισσότερο, ανάλογα με τη γεύση)
- 50-70 ml νερό (για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή)
Εκτέλεση
Προετοιμασία των υλικών
-
Μουλιάζουμε το ψωμί:
- Κόβουμε τη μπαγιάτικη ψίχα σε κομμάτια και τη μουλιάζουμε σε ένα μπολ με νερό για 5-10 λεπτά.
- Στη συνέχεια τη στύβουμε πολύ καλά, ώστε να φύγει η περίσσεια υγρασία.
-
Αν χρησιμοποιούμε κόκκινο ταραμά:
- Μπορούμε να τον ξεπλύνουμε ελαφρώς με λίγο νερό για να μειώσουμε την έντονη αλμύρα.
- Ο λευκός ταραμάς είναι πιο ήπιος και δεν χρειάζεται ξέπλυμα.

Ανάμειξη των υλικών
-
Χτυπάμε τον ταραμά:
- Βάζουμε τον ταραμά στο μούλτι ή το μπλέντερ και τον δουλεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να γίνεται κρεμώδης.
- Αν προσθέσουμε κρεμμύδι, το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε τώρα, χτυπώντας το μαζί με τον ταραμά.
-
Προσθέτουμε το ψωμί:
- Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη στυμμένη ψίχα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί καλά.
-
Ρίχνουμε το λεμόνι και το λάδι σταδιακά:
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού σιγά-σιγά ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Παράλληλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε λεπτή ροή, όπως κάνουμε στη μαγιονέζα, για να δώσει ωραία υφή στο μείγμα.
-
Προσθέτουμε το νερό για σωστή υφή:
- Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο-λίγο νερό (ή ανθρακούχο νερό για πιο αφράτη ταραμοσαλάτα).
- Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη, βελούδινη κρέμα.
Σερβίρισμα & Συντήρηση
- Σερβίρουμε τη ταραμοσαλάτα σε ένα μπολ, γαρνιρισμένη με λίγο ελαιόλαδο, ελιές ή άνηθο.
- Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί, πιτούλες ή λαχανικά.
- Διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
Χρήσιμες Συμβουλές
✔ Για πιο αφράτη υφή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πατάτα αντί για ψωμί.
✔ Για πιο πλούσια γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξύσμα λεμονιού.
✔ Αν βγει πολύ αλμυρή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο επιπλέον ψωμί ή πατάτα.
Καλή επιτυχία & καλή όρεξη!