14 Μαΐου 2025

Συνταγή για σπιτικό ταραμά


Συνταγή για σπιτικό ταραμά: Ο ταραμάς είναι βασικό συστατικό για την αγαπημένη ταραμοσαλάτα, ένα κρεμώδες και αλμυρό ορεκτικό που συχνά απολαμβάνεται την Καθαρά Δευτέρα και σε νηστίσιμες περιόδους.

Συνταγή για παραδοσιακή ταραμοσαλάτα

Υλικά (για περίπου 4-6 μερίδες)

  • 100 γρ. ταραμάς (λευκός ή κόκκινος – ο λευκός έχει πιο απαλή γεύση)
  • 150 γρ. ψωμί μπαγιάτικο (ψίχα μόνο, χωρίς την κόρα)
  • 100 ml ελαιόλαδο (καλής ποιότητας)
  • 1 μικρό κρεμμύδι (προαιρετικά, για πιο έντονη γεύση)
  • Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι (ή περισσότερο, ανάλογα με τη γεύση)
  • 50-70 ml νερό (για να πετύχουμε την επιθυμητή υφή)

Εκτέλεση

Προετοιμασία των υλικών

  1. Μουλιάζουμε το ψωμί:

    • Κόβουμε τη μπαγιάτικη ψίχα σε κομμάτια και τη μουλιάζουμε σε ένα μπολ με νερό για 5-10 λεπτά.
    • Στη συνέχεια τη στύβουμε πολύ καλά, ώστε να φύγει η περίσσεια υγρασία.
  2. Αν χρησιμοποιούμε κόκκινο ταραμά:

    • Μπορούμε να τον ξεπλύνουμε ελαφρώς με λίγο νερό για να μειώσουμε την έντονη αλμύρα.
    • Ο λευκός ταραμάς είναι πιο ήπιος και δεν χρειάζεται ξέπλυμα.
Συνταγή για σπιτικό ταραμά
Συνταγή για σπιτικό ταραμά

Ανάμειξη των υλικών

  1. Χτυπάμε τον ταραμά:

    • Βάζουμε τον ταραμά στο μούλτι ή το μπλέντερ και τον δουλεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να γίνεται κρεμώδης.
    • Αν προσθέσουμε κρεμμύδι, το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε τώρα, χτυπώντας το μαζί με τον ταραμά.
  2. Προσθέτουμε το ψωμί:

    • Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη στυμμένη ψίχα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί καλά.
  3. Ρίχνουμε το λεμόνι και το λάδι σταδιακά:

    • Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού σιγά-σιγά ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.
    • Παράλληλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε λεπτή ροή, όπως κάνουμε στη μαγιονέζα, για να δώσει ωραία υφή στο μείγμα.
  4. Προσθέτουμε το νερό για σωστή υφή:

    • Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο-λίγο νερό (ή ανθρακούχο νερό για πιο αφράτη ταραμοσαλάτα).
    • Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη, βελούδινη κρέμα.

Σερβίρισμα & Συντήρηση

  • Σερβίρουμε τη ταραμοσαλάτα σε ένα μπολ, γαρνιρισμένη με λίγο ελαιόλαδο, ελιές ή άνηθο.
  • Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί, πιτούλες ή λαχανικά.
  • Διατηρείται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.

Χρήσιμες Συμβουλές

Για πιο αφράτη υφή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πατάτα αντί για ψωμί.
Για πιο πλούσια γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξύσμα λεμονιού.
Αν βγει πολύ αλμυρή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο επιπλέον ψωμί ή πατάτα.

Καλή επιτυχία & καλή όρεξη!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ