Η μαρμελάδα μήλο είναι μια υπέροχη επιλογή για το πρωινό ή τα γλυκά σας. Έχει απαλή υφή, φυσική γλυκύτητα και υπέροχο άρωμα από κανέλα και βανίλια. Αυτή η σπιτική συνταγή είναι εύκολη και ιδανική για να διατηρήσετε την αγαπημένη σας γεύση μήλου όλο το χρόνο!
Το μήλο είναι ένας από τους πιο θρεπτικούς και ωφέλιμους καρπούς, γεμάτος βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους. Τα αντιοξειδωτικά του μήλου, όπως τα φλαβονοειδή και η κουερσετίνη, προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η κατανάλωσή τους βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας το ιδανικό σνακ για άτομα με διαβήτη ή που ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή. Με λίγες θερμίδες και γλυκιά, φυσική γεύση, το μήλο είναι ο τέλειος σύμμαχος για υγιεινή διατροφή και καθημερινή ευεξία!
Μαρμελάδα μήλο – Χρόνος παρασκευής
- Προετοιμασία: 15 λεπτά
- Μαγείρεμα: 40 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 55 λεπτά
Υλικά
- 1 κιλό μήλα (κατά προτίμηση κόκκινα ή γλυκά)
- 500 γρ. ζάχαρη
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 200 ml νερό
Εκτέλεση
Καθάρισμα & κόψιμο: Καθαρίστε τα μήλα, αφαιρέστε τα κουκούτσια και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.
Βράσιμο: Σε μια κατσαρόλα, ρίξτε τα μήλα, το νερό και τον χυμό λεμονιού. Βράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα (περίπου 15-20 λεπτά).
Πολτοποίηση: Λιώστε τα μήλα με ραβδομπλέντερ ή περάστε τα από το μύλο λαχανικών για λεία υφή.
Προσθήκη ζάχαρης & αρωματικών: Προσθέστε τη ζάχαρη, την κανέλα και τη βανίλια. Ανακατέψτε καλά και αφήστε τη μαρμελάδα να δέσει σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά.
Έλεγχος υφής: Αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, ρίξτε λίγη σε ένα κρύο πιάτο. Αν στέκεται, είναι έτοιμη!
Αποθήκευση: Απομακρύνετε το ξυλάκι κανέλας και γεμίστε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ζεστή. Κλείστε καλά και αφήστε τα να κρυώσουν ανάποδα.
Tips για τέλεια μαρμελάδα μήλο
- Χρησιμοποιήστε διαφορετικές ποικιλίες μήλου για πιο σύνθετη γεύση.
- Αν τη θέλετε πιο ρευστή, προσθέστε λίγο ακόμα νερό.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με μέλι ή καστανή ζάχαρη για πιο φυσική γεύση.
- Συνδυάζεται υπέροχα με φρυγανιές, γιαούρτι, pancakes ή τάρτες!

