5 Δεκεμβρίου 2025

Μακρόν: Συνάντηση όλων των αρχηγών του ευρωπαϊκού στρατού στο Παρίσι


Στο αποψινό διάγγελμά του ο Γάλλος Πρόεδρος προανήγγειλε τη συνάντηση αλλά και την έναρξη «της στρατηγικής συζήτησης για την προστασία των συμμάχων»

Συνάντηση όλων των αρχηγών του ευρωπαϊκού στρατού την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν σε αποψινό διάγγελμά του.

Επιπλέον, δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό των Γάλλων, αλλά η Γαλλία πρέπει να είναι προετοιμασμένη εάν αλλάξει αυτό. Επανέλαβε την έκκληση που διατυπώθηκε συχνά τις τελευταίες ημέρες «να συνεχίσουμε να οπλιζόμαστε», προσθέτοντας πως απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις στη στρατιωτική άμυνα.

Πυρηνική αποτροπή

Θα ανοίξει επίσης μια συζήτηση σχετικά με την επέκταση της γαλλικής πυρηνικής ομπρέλας στους ευρωπαίους εταίρους. Πρόσθεσε ότι η τελική απόφαση για τη χρήση πυρηνικών όπλων θα είναι στα χέρια του Γάλλου προέδρου και μόνο.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους συμμάχους σχετικά με την ιδέα της χρήσης της πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας για την προστασία της ηπείρου έναντι απειλών από τη Ρωσία.

Ο Γάλλος πρόεδρος περιέγραψε τη Ρωσία ως «απειλή για τη Γαλλία και την Ευρώπη» και είπε ότι αποφάσισε «να ανοίξει τη στρατηγική συζήτηση για την προστασία των συμμάχων μας στην ευρωπαϊκή ήπειρο από την (πυρηνική) αποτρεπτική μας δύναμη».

«Έχουμε τον πιο αποτελεσματικό στρατό στην Ευρώπη και χάρη στις επιλογές που έκαναν οι μεγαλύτεροί μας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουμε ικανότητα πυρηνικής αποτροπής. Αυτό μας προστατεύει πολύ περισσότερο από τους γείτονές μας», είπε. Για τον ίδιο, η ευρωπαϊκή άμυνα γίνεται «πραγματικότητα».

Ο αρχηγός του κράτους είχε ζητήσει την περασμένη Παρασκευή να «ανοίξει η συζήτηση» για την ευρωπαϊκή πτυχή της πυρηνικής αποτροπής.

«Ανταποκρινόμενος στο ιστορικό κάλεσμα του μελλοντικού Γερμανού καγκελάριου (Φρίντριχ Μερτς), αποφάσισα να ανοίξω τη στρατηγική συζήτηση για την προστασία των συμμάχων μας στην ευρωπαϊκή ήπειρο μέσω της αποτροπής μας. Ό,τι κι αν συμβεί, η απόφαση ήταν πάντα και θα παραμείνει στα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας, επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε απόψε ο Μακρόν.

Το σχέδιο Μακρόν για την «πυρηνική ομπρέλα» στην Ευρώπη, είχε αποκαλύψει η Telegraph, σημειώνοντας πως η πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας είναι επί του παρόντος ανεξάρτητη από το ΝΑΤΟ.

Το οπλοστάσιο της Γαλλίας πιστεύεται ότι περιλαμβάνει περίπου 300 πυρηνικά όπλα, στο πλαίσιο του προγράμματος “force de dissuasion”, με δυνατότητες εκτόξευσης από τη θάλασσα και τον αέρα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ