5 Δεκεμβρίου 2025

Φορμαέλα: Το τυρί της Αράχωβας που θα κλέψει την καρδιά σας [συνταγές]


Η Φορμαέλα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί, γνωστό για τη σκληρή υφή και την πλούσια, πικάντικη γεύση του. Προέρχεται από την περιοχή της Αράχωβας, όπου παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, ή συνδυασμό αυτών. Το τυρί αυτό έχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) και ξεχωρίζει για τη μοναδική του μέθοδο παραγωγής, όπου πήζει σε ειδικά καλούπια (φόρμες), από τις οποίες προέρχεται και το όνομά του.

Πώς  τρώγεται η φορμαέλα

Η φορμαέλα καταναλώνεται κυρίως ως ψητή, καθώς η θερμότητα αναδεικνύει την έντονη γεύση της και δημιουργεί μια τραγανή, καραμελωμένη κρούστα εξωτερικά, ενώ εσωτερικά παραμένει μαλακή και βουτυράτη. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε σαλάτες, σάντουιτς ή να συνοδεύσει κρασί και τσίπουρο.

Συνταγές με φορμαέλα

Ψητή φορμαέλα με μέλι και σουσάμι

Υλικά:

  • 1 κομμάτι φορμαέλα (~200γρ)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε τη φορμαέλα σε φέτες και τη βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή σχάρα σε μέτρια φωτιά.
  2. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  3. Περιχύνουμε με μέλι και πασπαλίζουμε με σουσάμι και θυμάρι.
  4. Σερβίρουμε ζεστή με ψωμί ή παξιμάδια.

Φορμαέλα σαγανάκι

Υλικά:

  • 1 κομμάτι φορμαέλα (~200γρ)
  • 1 αυγό
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε τη φορμαέλα σε χοντρές φέτες.
  2. Χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολ και σε άλλο βάζουμε το αλεύρι.
  3. Πανάρουμε τη φορμαέλα πρώτα στο αυγό και μετά στο αλεύρι.
  4. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και τηγανίζουμε τη φορμαέλα μέχρι να ροδίσει.
  5. Σερβίρουμε ζεστή με φρέσκο λεμόνι.

Σαλάτα με φορμαέλα και ξηρούς καρπούς

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι πράσινη σαλάτα (ρόκα, μαρούλι)
  • 100γρ. φορμαέλα σε κύβους
  • 1 χούφτα καρύδια
  • ½ ρόδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μπαλσάμικο ξίδι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη σαλάτα, τους ξηρούς καρπούς και το ρόδι.
  2. Προσθέτουμε τη φορμαέλα και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.
  3. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ