Μετά απ’ αυτή την έρευνα δεν θα γκρινιάξεις ξανά για τη «τσιριχτή» φωνή της μαμάς σου!


Πόσο κοντά είσαι και ήσουν με τη μητέρα σου τόσα χρόνια; Αυτή είναι το πρώτο άτομο που παίρνεις τηλέφωνο όταν χρειάζεσαι βοήθεια; Είναι το πρόσωπο αυτό που σου δίνει τις καλύτερες συμβουλές;
Μία έρευνα για τη φωνή της μητέρας έδειξε ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με μια αγκαλιά. Παρά την απόσταση, το άκουσμα ή η εμφάνισή της σε βιντεοκλήση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική διέγερση παρόμοια με τη φυσική επαφή.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Royal Society, στις ανθρώπινες σχέσεις, η φυσική επαφή δεν είναι το μόνο σημαντικό, αλλά αποδείχθηκε πως η φωνή έχει επίσης, θεμελιώδη ρόλο.

Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι οι ομιλίες μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με μια φυσική επαφή. Για να το επιβεβαιώσουν, πραγματοποίησαν μια δοκιμή σε μια ομάδα 61 κοριτσιών, ηλικίας 7 έως 12 ετών, που περνούσαν από μια ιδιαίτερα αγχωτική κατάσταση.

Για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν διάφορες δοκιμές, χωρίζοντας τα κορίτσια σε 3 ομάδες. Κάθε ομάδα θα είχε και μια διαφορετική εμπειρία. Στην πρώτη, οι μητέρες έπρεπε να πάρουν τηλέφωνο την κόρη τους. Στο δεύτερο,να τους δώσουν μια αγκαλιά, ενώ τα κορίτσια της τελευταίας ομάδας θα παρακολουθούσαν μια ταινία που δεν προκαλούσε ιδιαίτερη συγκίνηση.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι στις δύο πρώτες ομάδες τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, ορμόνης που συνδέεται με την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την αγκαλιά και που είναι ικανή να αφαιρέσει την ορμόνη της κορτιζόλης που σχετίζεται με το στρες, αυξήθηκαν πολύ. Αντίθετα, στην τρίτη ομάδα δεν υπήρξε αλλαγή ή αύξηση της ωκυτοκίνης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης αυτής, αρκετοί παράγοντες έδειξαν ότι όταν τα κορίτσια άκουσαν τη φωνή της μητέρας τους, ο εγκέφαλος έλαβε προσομοίωση παρόμοια με εκείνη που δημιουργήθηκε όταν έλαβε μια αγκαλιά. Αυτό εξηγεί γιατί είμαστε ήρεμοι όταν την ακούμε ακόμα κι αν δεν είναι κοντά μας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την έρευνα για τη φωνή της μητέρας, οι φυσικοί μηχανισμοί που υπάρχουν για τη διατήρηση των κοινωνικών δεσμών μεταξύ των ανθρώπων, καθώς και για τη λειτουργία της ωκυτοκίνης σε σχέση με το άγχος αποκαλύπτουν ότι η ομιλία έχει παρόμοια αποτελέσματα με τη φυσική επαφή.

Επομένως, όταν βρίσκεσαι μακριά από τη μητέρα σου και έχεις ανάγκη να την αισθανθείς κοντά σου, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να την πάρεις τηλέφωνο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ