- Βασιλικό σκουμπρί
- Ξιφίας Μάρλιν
- Καρχαρίας
- Ξιφίας
- Μεγαλόφθαλμος τόνος
Ποια είναι τα πιο θρεπτικά ψάρια για την υγεία;
Τα πιο θρεπτικά ψάρια για την υγεία είναι εκείνα που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, βιταμίνες και μέταλλα. Παρακάτω είναι μερικά από τα καλύτερα ψάρια που προσφέρουν εξαιρετικά οφέλη για τον οργανισμό.
1. Σολομός
Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που προστατεύουν την καρδιά.
Περιέχει βιταμίνη D, Β12, σελήνιο και αντιοξειδωτικά.
Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και το ανοσοποιητικό.
2. Σαρδέλες
Φθηνές, αλλά πολύ θρεπτικές, με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3.
Πλούσιες σε ασβέστιο, καθώς τρώγονται με το κόκαλο.
Περιέχουν βιταμίνη D, απαραίτητη για τα οστά.

3. Ρέγγα
Ιδανική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών και πρωτεΐνης.
Έχει βιταμίνες Β12 και D που συμβάλλουν στην υγεία του νευρικού συστήματος.
Σχετικά χαμηλή σε υδράργυρο σε σχέση με άλλα μεγάλα ψάρια.
4. Τόνος (φρέσκος, όχι κονσέρβα σε λάδι)
Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ωμέγα-3.
Περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο, σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Προσοχή στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λόγω της πιθανής περιεκτικότητας σε υδράργυρο.
5. Γαύρος
Πλούσιος σε ασβέστιο και φώσφορο, ευεργετικά για τα οστά.
Χαμηλός σε βαρέα μέταλλα λόγω του μικρού μεγέθους του.
Ιδανικός για την καρδιαγγειακή υγεία.
6. Πέστροφα (ιδιαίτερα άγρια, όχι ιχθυοτροφείου)
Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά και πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας.
Χαμηλή σε βαρέα μέταλλα.
Περιέχει σελήνιο και βιταμίνη Β6, που βοηθούν στη μεταβολική λειτουργία.
Συμβουλές για την κατανάλωση ψαριών
- Προτίμησε φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια, αντί για επεξεργασμένα.
- Μαγείρεψέ τα ψητά, στον ατμό ή βραστά για να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά τους.
- Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση μεγάλων ψαριών, όπως ξιφία και καρχαρία, καθώς έχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου.
Η κατανάλωση δύο έως τριών μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

