Τα παξιμάδια με μέλι και χουρμάδες είναι μια παραδοσιακή ελληνική λιχουδιά, ιδανική για πρωινό ή συνοδευτικό με καφέ. Αυτή η συνταγή συνδυάζει την τραγανή υφή του παξιμαδιού με τη φυσική γλυκύτητα του μελιού και των χουρμάδων, δημιουργώντας ένα υπέροχο σνακ γεμάτο θρεπτικά συστατικά.
Παξιμάδια με μέλι και χουρμάδες- Χρόνος προετοιμασίας
- Προετοιμασία: 20 λεπτά
- Ψήσιμο: 45 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 5 λεπτά
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 100 γρ. ψιλοκομμένοι χουρμάδες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 150 ml μέλι
- 100 ml χλιαρό νερό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. καρύδια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
- Προσθέστε τους ψιλοκομμένους χουρμάδες και ανακατέψτε.
- Σε ένα άλλο μπολ, αναμείξτε το ελαιόλαδο, το μέλι, το νερό και τη βανίλια.
- Ρίξτε τα υγρά υλικά στο μείγμα του αλευριού και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και σχηματίστε δύο μακρόστενα ρολά.
- Τοποθετήστε τα σε ταψί με λαδόκολλα και ψήστε για 25 λεπτά.
- Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς, κόψτε τα σε φέτες και ξαναψήστε στους 150°C για άλλα 20 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά.
Tips
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τους χουρμάδες με σταφίδες ή αποξηραμένα σύκα.
- Αν θέλετε τα παξιμάδια πιο μαλακά, μειώστε το δεύτερο ψήσιμο κατά 5-10 λεπτά.
- Φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο χρόνο.
Απολαύστε αυτά τα υπέροχα παξιμάδια με μια κούπα ελληνικό καφέ ή τσάι!


