5 Δεκεμβρίου 2025

Παξιμάδια με μέλι και χουρμάδες


Τα παξιμάδια με μέλι και χουρμάδες είναι μια παραδοσιακή ελληνική λιχουδιά, ιδανική για πρωινό ή συνοδευτικό με καφέ. Αυτή η συνταγή συνδυάζει την τραγανή υφή του παξιμαδιού με τη φυσική γλυκύτητα του μελιού και των χουρμάδων, δημιουργώντας ένα υπέροχο σνακ γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Παξιμάδια με μέλι και χουρμάδες- Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά
  • Ψήσιμο: 45 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 5 λεπτά

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. ψιλοκομμένοι χουρμάδες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 150 ml μέλι
  • 100 ml χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 50 γρ. καρύδια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
  3. Προσθέστε τους ψιλοκομμένους χουρμάδες και ανακατέψτε.
  4. Σε ένα άλλο μπολ, αναμείξτε το ελαιόλαδο, το μέλι, το νερό και τη βανίλια.
  5. Ρίξτε τα υγρά υλικά στο μείγμα του αλευριού και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη.
  6. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και σχηματίστε δύο μακρόστενα ρολά.
  7. Τοποθετήστε τα σε ταψί με λαδόκολλα και ψήστε για 25 λεπτά.
  8. Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς, κόψτε τα σε φέτες και ξαναψήστε στους 150°C για άλλα 20 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά.

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τους χουρμάδες με σταφίδες ή αποξηραμένα σύκα.
  • Αν θέλετε τα παξιμάδια πιο μαλακά, μειώστε το δεύτερο ψήσιμο κατά 5-10 λεπτά.
  • Φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο χρόνο.

Απολαύστε αυτά τα υπέροχα παξιμάδια με μια κούπα ελληνικό καφέ ή τσάι!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ