5 Δεκεμβρίου 2025

Κολοκυθόσουπα βελουτέ: Μια θρεπτική και ζεστή απόλαυση


Η κολοκυθόσουπα βελουτέ είναι μια ιδανική επιλογή για τις κρύες μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Με τη βελούδινη υφή της και την ελαφρώς γλυκιά γεύση της, αυτή η σούπα είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά και γεύση. Είναι εύκολη στην παρασκευή, πλούσια σε βιταμίνες και μπορεί να συνοδευτεί με κρουτόν ή ξηρούς καρπούς για περισσότερη νοστιμιά.

Κολοκυθόσουπα: Θρεπτικά συστατικά (ανά μερίδα)

  • Θερμίδες: 180 kcal
  • Υδατάνθρακες: 25g
  • Πρωτεΐνη: 4g
  • Λιπαρά: 7g
  • Φυτικές ίνες: 5g
  • Βιταμίνη A: 120% της ΣΗΠ
  • Βιταμίνη C: 30% της ΣΗΠ

Χρόνος παρασκευής

  • Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά
  • Προετοιμασία: 15 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 1 κιλό κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πατάτα, κομμένη σε κύβους
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 200ml γάλα καρύδας ή κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κάρυ ή μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Ψημένοι σπόροι κολοκύθας ή κρουτόν για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα για 3-4 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε την πατάτα και την κολοκύθα και ανακατεύουμε καλά.
  3. Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
  5. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας (αν χρησιμοποιούμε), το κάρυ, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  6. Σερβίρουμε ζεστή, γαρνίροντας με σπόρους κολοκύθας ή κρουτόν.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ