Κίνα: Η «Κόκκινη Πριγκίπισσα του Δρόμου του Μεταξιού» 2.200 ετών με τα τοξικά «κόκκινα δόντια»


Αρχαιολογική ανακάλυψη η πρώτη στο είδος της – Ο τάφος περιείχε λείψανα γυναίκας τα δόντια της οποίας ήταν βαμμένα με τοξική ουσία

Αρχαιολόγοι στην Κίνα προχώρησαν σε μία πρώτη στο είδος της ανακάλυψη, ενός αρχαίου τάφου, ηλικίας 2.200 ετών, όπου ήταν θαμμένη μία γυναίκα, τα δόντια της οποίας είχαν βαφτεί με κιννάβαρι, μια τοξική κόκκινη ουσία.

Το κιννάβαρι είναι ένα έντονο κόκκινο ορυκτό που αποτελείται από υδράργυρο και θείο. Αν και χρησιμοποιείται τουλάχιστον από την ένατη χιλιετία π.Χ. σε θρησκευτικές τελετές, στην τέχνη, στη βαφή του σώματος και στη γραφή, είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε σε ανθρώπινα δόντια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Archaeological and Anthropological Sciences.

Red-Princess.jpg

“Αυτή είναι η πρώτη και μοναδική γνωστή περίπτωση χρήσης κιννάβαρι για τη χρώση των δοντιών στην αρχαιότητα και σε ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε στο Live Science σε ηλεκτρονικό μήνυμα ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Qian Wang, καθηγητής βιοϊατρικών επιστημών στο Κολέγιο Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Texas A&M.

Οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ασυνήθιστα λείψανα ανήκαν στους ανθρώπους Gushi, οι οποίοι ακολουθούσαν τον πολιτισμό Subeixi, έναν ιππικό κτηνοτροφικό πολιτισμό στον οποίο οι γυναίκες καβαλούσαν άλογα χρησιμοποιώντας σέλες και άκμασε στη λεκάνη Turpan πριν από περίπου 3.000 χρόνια.

Το νεκροταφείο βρισκόταν στην κύρια διαδρομή του Δρόμου του Μεταξιού.

Σε έναν από τους τάφους του νεκροταφείου υπήρχαν τα λείψανα τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός ανήλικου. Μια ανατομική ανάλυση του σκελετού που ξεχώρισε αποκάλυψε ότι το άτομο αυτό ήταν γυναίκα και είχε πεθάνει μεταξύ 20 και 25 ετών.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η χρωστική ουσία ήταν κιννάβαρι, το οποίο είχε αναμιχθεί με μια ζωική πρωτεΐνη, ίσως κρόκο αυγού ή ασπράδι αυγού, ώστε να μπορεί να ζωγραφιστεί στα δόντια της γυναίκας.

Η ομάδα έδωσε στη γυναίκα το παρατσούκλι “Κόκκινη πριγκίπισσα του Δρόμου του Μεταξιού” από την “Κόκκινη Βασίλισσα”, μια γυναίκα αριστοκράτισσα των Μάγια από το Μεξικό του 7ου αιώνα, το πτώμα της οποίας βρέθηκε καλυμμένο με σκόνη κιννάβαρι μέσα σε μια ασβεστολιθική σαρκοφάγο.

Τα δόντια της Κόκκινης Πριγκίπισσας είναι μια ανωμαλία, καθώς η περιοχή Xinjiang δεν είναι πηγή κιννάβαρι. Ωστόσο, εξορυσσόταν και διακινούνταν κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού στην αρχαιότητα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Αν και είναι άγνωστο γιατί τα δόντια της γυναίκας βάφτηκαν κόκκινα, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να “σχετίζεται με καλλυντικές βελτιώσεις, κοινωνική θέση ή σαμανισμό ή κάποιο είδος συνδυασμού”, καθώς δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο δηλητηρίασης από υδράργυρο στα οστά της, παρόλο που υπάρχουν έμμεσες ενδείξεις ότι εφαρμόστηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ζωής της.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ