Το «τοξικό» χρέος έφερε αποδόσεις για τους επενδυτές


Ορισμένα από τα πιο μισητά trade στη Wall Street διαψεύδουν τους επικριτές τους και καταγράφουν εντυπωσιακά κέρδη για το έτος.

Η αγορά μετοχών της Κίνας έχει σκαρφαλώσει πάνω από 30%, ενώ το δολάριο έχει ξεπεράσει την αναπάντεχα ηπιότερη στάση της Fed και απολαμβάνει το καλύτερο ξεκίνημα από το 2015. Εν τω μεταξύ, οι 10 πιο underweight αμερικανικές μετοχές υπεραποδίδουν των 10 πιο δημοφιλών μετοχών κατά περισσότερες από 7 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την Bank of America. Ακόμα και για το bitcoin υπάρχει ζήτηση.

Αλλά η πιο εντυπωσιακή επίδοση, η οποία διέψευσε όλες τις κριτικές, προήλθε από τις πιο επάρατες γωνιές της αγοράς χρέους: τα μοχλευμένα δάνεια και τα ομόλογα με αξιολόγηση «BBB». Έχουν σημειώσει και τα δύο τις υψηλότερες τριμηνιαίες αποδόσεις της τελευταίας δεκαετίας, προσφέροντας στους επενδυτές που διατήρησαν την πίστη τους τις δύσκολες στιγμές στα τέλη του 2018 κέρδη 4% και 5,6% αντίστοιχα.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε πόσο έντονη κριτική δέχτηκαν και οι δύο κατηγορίες ενεργητικού το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους.

Tα μοχλευμένα δάνεια, τα οποία είναι δάνεια τα οποία έχουν γίνει σε ήδη υπερχρεωμένες εταιρείες, παρουσιάστηκαν ως το νέο τοξικό στοιχείο το οποίο δεν θα έπληττε μόνο τους αφελείς που τα αγόρασαν αλλά θα μόλυνε και το ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα όταν θα ερχόταν η αναπόφευκτη κατάρρευση. Οι επικρίσεις προέρχονταν από οργανισμούς υψηλού κύρους, μεταξύ άλλων τη Fedκαι το ΔΝΤ.

Η ανησυχία με το χρέος που αξιολογείται με «ΒΒΒ», στη χαμηλότερη βαθμίδα της ανώτερης πιστωτικής ποιότητας, ήταν πως η πιο αδύναμη οικονομική ανάπτυξη θα άφηνε τους δανειστές ευάλωτους σε υποβαθμίσεις αξιολόγησης σε «σκουπίδι». Δεδομένου ότι υπάρχουν πλέον $2,7 τρισ. ομολόγων αξιολόγησης «BBB» στις ΗΠΑ, ένας σημαντικός αριθμός υποβαθμίσεων θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις οι οποίες θα γίνονταν αισθητές στο σύνολο της παγκόσμιας αγοράς χρέους.

Αλλά εν τέλει, περισσότερα από $63 τρισ. ομολόγων αξιολόγησης «ΒΒΒ» έχουν αναβαθμιστεί στην κατηγορία «Α» φέτος, ενώ επιπλέον $22 δισ. ομολόγων «junk» έχων προαχθεί στην επενδυτική κατηγορία – το μεγαλύτερο νούμερο από το τρίτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Το αποτέλεσμα είναι ότι η μέση απόδοση των ομολόγων αξιολόγησης «BBB» υποχώρησε πρόσφατα κάτω από το 4%. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης μοχλευμένων δανείων της S&P σκαρφάλωσε σε επίπεδο ρεκόρ.

Σε μεγάλο βαθμό, πρόκειται για μια φυσική, υγιή ανάκαμψη μετά την υπερβολικά απαισιόδοξη στροφή των επενδυτών τον περασμένο Δεκέμβριο και το επακόλουθο ζοφερό κλίμα στις αγορές. Αλλά μεγάλο μέρος των επικίνδυνων δυνάμεων οι οποίες αναστάτωσαν τους επενδυτές την περασμένη χρονιά υφίστανται σε μεγάλο βαθμό και σήμερα.

Μετά από μια σύντομα αναλαμπή πιστωτικού σθένους το περασμένο έτος, οι δανειστές μοχλευμένων δανείων είναι και πάλι σε θέση να θέτουν τους όρους στους πεινασμένους για αποδόσεις επενδυτές και οι δείκτες χρέους συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι ο μέσος λόγος χρέους/κερδών των δανειστών μοχλευμένων δανείων έχει ανέλθει στο ιστορικό υψηλό του 5,4. Εν τω μεταξύ, τα $2,7 τρισ. ομολόγων αξιολόγησης «ΒΒΒ» συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις πιστωτικές αγορές.

Για όσο καιρό η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ανθεκτική και η Fed φοβάται ακόμα και τη σκιά της τα μοχλευμένα δάνεια και το χρέος αξιολόγησης «BBB» θα συνεχίσουν να αψηφούν τους επικριτές.

Αλλά αν οποιοσδήποτε από τους δύο αυτούς παράγοντες αλλάξει, οι επενδυτές αναμένεται να στρέψουν και πάλι την προσοχή τους στους κινδύνους που ελλοχεύουν στην αγορά χρέους.

Toυ Robin Wigglesworth

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ