5 Δεκεμβρίου 2025

Παέγια με θαλασσινά – Η αυθεντική Ισπανική απόλαυση στο πιάτο σας


Η παέγια είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της Ισπανικής κουζίνας, με καταγωγή από τη Βαλένθια. Είναι ένα αρωματικό ρύζι, μαγειρεμένο με ζωμό και εμπλουτισμένο με θαλασσινά, λαχανικά και μπαχαρικά. Σερβίρεται συνήθως σε μεγάλη ρηχή κατσαρόλα (παέγια), από όπου παίρνει και το όνομά της.

Παέγια: Χρόνος παρασκευής

    • Προετοιμασία: 20 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 40 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 1 ώρα

Τι να προσέξουμε

  1. Το ρύζι: Χρησιμοποιούμε κοντόκοκκο ρύζι όπως το bomba ή arborio, καθώς απορροφά σωστά τα υγρά και διατηρεί τη δομή του.
  2. Ο ζωμός: Είναι το βασικό συστατικό που δίνει γεύση. Χρησιμοποιούμε σπιτικό ζωμό ψαριού ή κοτόπουλου.
  3. Το σαφράν: Δίνει στην παέγια το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα.
  4. Το μαγείρεμα: Δεν ανακατεύουμε πολύ το ρύζι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, για να δημιουργηθεί η τραγανή βάση στον πάτο της κατσαρόλας (socarrat).

Tips

  • Προτιμήστε φρέσκα θαλασσινά για καλύτερη γεύση.
  • Μη βιαστείτε να προσθέσετε πολύ ζωμό, το ρύζι πρέπει να απορροφήσει σταδιακά τα υγρά.
  • Σερβίρετε την παέγια κατευθείαν από το τηγάνι, για αυθεντική εμπειρία.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 300 γρ. ρύζι για παέγια (bomba ή arborio)
  • 500 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
  • 300 γρ. καλαμάρι, κομμένο σε ροδέλες
  • 500 γρ. μύδια
  • 1 λίτρο ζωμός ψαριού
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • 2 ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κουτ. γλυκού σαφράν (διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό)
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Λεμόνι για το σερβίρισμα
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι παέγια. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε τις ντομάτες, την πάπρικα και το σαφράν και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά για να απορροφήσει τις γεύσεις.
  4. Προσθέτουμε τον ζωμό και ανακατεύουμε απαλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 15 λεπτά.
  5. Τοποθετούμε τα θαλασσινά στην επιφάνεια της παέγια και αφήνουμε να μαγειρευτούν για άλλα 10 λεπτά.
  6. Όταν εξατμιστούν τα υγρά και το ρύζι γίνει τραγανό στη βάση, αφαιρούμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για 5 λεπτά.
  7. Σερβίρουμε με λεμόνι και μαϊντανό.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ