Το downloading «σκοτώνει» το περιβάλλον


Τελικά η πειρατεία (aka downloading) δεν σκοτώνει μόνο τη μουσική. Έχει και άλλα θύματα, πιο σημαντικά, που αφορούν άμεσα και την υγεία του ανθρώπου.
Σύμφωνα με έρευνες του πανεπιστημίου της Γλασκώβης συμπεραίνεται ότι το downloading και η μόλυνση του περιβάλλοντος έχουν άμεση σχέση και οι συνέπειες που προκαλούνται είναι τεραστίων διαστάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται από την αρχή του 21ου αιώνα μια ανέλπιστη μόλυνση του περιβάλλοντος, η οποία προκαλείται από το διαρκές streaming των ανθρώπων και το αδιάκοπο downloading τραγουδιών.

Για να καταλάβουμε, όμως, το μέγεθος τους προβλήματος θα χρειαστεί να ανατρέξουμε σε στοιχεία που αποδεικνύουν πως το θέμα αυτό έχει ταλανίσει το περιβάλλον και συνάμα τους οργανισμούς που ζουν σ’ αυτό.

Σε μια έρευνα που έγινε, καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός στην κατανάλωση πλαστικού από το μακρινό 1977, όπου τα βινύλια, οι κασέτες – και πολύ αργότερα τα CDs – κατέκλυζαν την μουσική βιομηχανία, έως και σήμερα.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, αναφέρεται ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο για την κατασκευή βινυλίων και κασετών, το 1977, καταναλώθηκαν 58 εκατομμύρια κιλά πλαστικού που το 2000 αυξήθηκαν κατά 3 εκατομμύρια. Η αύξηση αυτή προκύπτει από την εμφάνιση των CDs που για την δημιουργία τους απαιτούνταν μεγαλύτερος αριθμός πλαστικού. Αναφορικά αυτός ο ογκώδης αριθμός πλαστικού έπεσε στα… 6 εκατομμύρια κιλά το 2016 με τις ανάγκες της μουσικής βιομηχανίας να έχουν στηριχθεί ολοκληρωτικά στο διαδίκτυο.

Παρά την αυξημένη ζήτηση κομματιών και την ανάδειξη καλλιτεχνών που προσέφερε το διαδίκτυο μέσω εκατοντάδων πλατφορμών, όπως YouTube, Spotify, iTunes, Apple Music, τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών αποδείχτηκαν «μεγάλα τραύματα» για το περιβάλλον.

Πρόσφατα, στατιστικά στοιχεία που αντλούνται από έρευνες στην Αγγλία, κάνουν λόγο πως το πλαστικό και η ενέργεια που καταναλώνεται για downloading σε αριθμούς ανέρχεται ανάμεσα σε 200 και 350 εκατομμύρια κιλά. Κι’ αυτά είναι πληροφορίες για την κατανάλωση μίας χώρα μέσα σε ένα έτος (2016).

Για τον λόγο αυτό οι Djs for Climate Action, μια περιβαλλοντολογική ομάδα που αποτελείται από τους The Revenge, Cyril Hahn, Marcel Vogel, Fish Go Deep, Till Von Sein, Justin Robertson και House Husband, έχουν ξεκινήσει ήδη τον προγραμματισμό εκδηλώσεων που τα έσοδα τους θα πάνε για την βελτίωση του περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ