Πέντε ηθικά διλήμματα ψάχνουν απάντηση

Ο γάμος του καλύτερου μου φίλου/ης

Είσαι στο γάμο του καλύτερού σου φίλου/ης, μια ωρίτσα πριν ξεκινήσει η φάση. Νωρίτερα μέσα στη μέρα, συνειδητοποίησες έντρομος ότι η μέλλουσα/ον σύντροφός του του έχει κρυφά σχέση με τον/ την κουμπάρα βλέποντάς τους να βγάζουν τα μάτια τους στις τουαλέτες. Αν πεις στον/ην φίλο/η σου για την παράνομη σχέση θα χαλάσεις την ημέρα, όμως δε θες να παντρευτεί έναν άπιστο/η.

Τι κάνεις;

Ρομπέν των Φτωχών

Είσαι μάρτυρας εγκλήματος: ένας τύπος μόλις έκλεψε μια τράπεζα, αλλά αντί να κρατήσει τα λεφτά για πάρτη του, τα δωρίζει σε ορφανοτροφείο προς όφελος των παιδιών που στεγάζονται εκεί. Ξέρεις ποιος το έκανε. Η αμοιβή αν πας στις αρχές είναι 100.000 ευρώ.

Τι κάνεις;

Στρατόπεδο Συγκέντρωσης

Είσαι σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας σαδιστής φύλακας πρόκειται να κρεμάσει τον γιο σου ο οποίος προσπάθησε να δραπετεύσει και σου ζητά να τραβήξεις την καρέκλα εσύ κάτω από τα πόδια του. Σου λέει πως αν δεν το κάνεις, θα σκοτώσει όχι μόνο τον γιο σου, αλλά και δέκα ακόμα αθώους φυλακισμένους, γυναίκες και παιδιά. Δεν έχεις καμία αμφιβολία πως θα πραγματοποιήσει την απειλή του.

Τι κάνεις;

Το ατύχημα

Είσαι σε τμήμα επειγόντων του ΕΚΑΒ και μόλις έφτασες σε ατύχημα. Συνειδητοποιείς έντρομος πως το αυτοκίνητο ανήκει στη γυναίκα σου. Τρέχεις και βρίσκεις έναν άντρα να κάθεται στο κάθισμα του συνοδηγού. Εκείνη σε βλέπει και ψελλίζει «Συγγνώμη…». Στην αρχή δεν καταλαβαίνεις, όμως το βλέμμα της τα λέει όλα: ο άντρας δίπλα της είναι εραστής της. Η κατάσταση της γυναίκας σου χρήζει άμεσης βοήθειας, όμως και πάλι οι πιθανότητες να ζήσει είναι λίγες.

Ο άντρας δίπλα της αιμορραγεί βαριά από τον λαιμό και πρέπει άμεσα να πιέσεις το τραύμα για να σταματήσεις το αίμα. Θα χρειαστεί μόλις πέντε λεπτά για αυτό, όμως η γυναίκα σου θα πεθάνει σίγουρα. Αν παρ’ όλα αυτά πας να σώσεις την γυναίκα σου, ο άντρας θα αιμορραγήσει μέχρι θανάτου.

Τι κάνεις;

Η έγκυος

Μια έγκυος γυναίκα επικεφαλής μιας ομάδας ανθρώπων έχει εγκλωβιστεί στο άνοιγμα μιας μικρής σπηλιάς. Σε σύντομο διάστημα η παλίρροια θα τους πλησιάζει και εκτός αν «ξεκολλήσει», θα πνιγούν όλοι, εκτός από αυτή, μιας και το κεφάλι της είναι έξω από την σπηλιά. Δυστυχώς- ή ευτυχώς – κάποιος από την ομάδα έχει μαζί του δυναμίτη. Δεν υπάρχει τρόπος να ξεκολλήσει η γυναίκα, χωρίς τη χρήση του δυναμίτη και χωρίς να πεθάνει ακαριαία. Αν όμως δεν τον χρησιμοποιήσουν θα πνιγούν όλοι. Εσύ είσαι αυτός που έχει τον δυναμίτη.

Τι κάνεις;

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ