“Μύλος” με τις παρεμβάσεις της ΡΑΕ στα τιμολόγια ρεύματος


Πρόσφατα μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, ο πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλίας για τα τιμολόγια του ρεύματος, στην κατεύθυνση της διαφάνειας.

Οι ρυθμίσεις αυτές, κατά τις ίδιες πληροφορίες θα ακουμπούν επιμέρους παραμέτρους, όπως πχ οι ρήτρες καυσίμων ή οριακής τιμής του συστήματος, οι οποίες περιλαμβάνονται σε κάποια τιμολόγια προμηθευτών.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες ήδη κινήσει την προσοχή των αρχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες παρακολουθούν στενά και αναμένουν να εξετάσουν το περιεχόμενο των παρεμβάσεων.

Η Κομισιόν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θέλει να διαπιστώσει εάν οι παρεμβάσεις αυτές συνιστούν απόπειρα νόθευσης του ανταγωνισμού και διατήρησης των υφιστάμενων στρεβλώσεων στην αγορά, που δεν επιτρέπουν το περαιτέρω άνοιγμα και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο ενεργειακό συνέδριο που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ είχε ζητήσει να αφεθεί η Eπιχείρηση να χαράσσει μόνη της την τιμολογιακή της πολιτική και να σταματήσουν οι παρεμβάσεις που την οδηγούν να έχει δεσπόζουσα θέση επί ζημία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ιδιώτες της αγοράς είχαν επισημάνει ότι υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά που δεν επιτρέπουν το περαιτέρω άνοιγμα και είχαν θέσει ως βασική προϋπόθεση, την υιοθέτηση κοστοστρεφών τιμολογίων από όλους του συμμετέχοντες στην αγορά. Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε, κινούνται και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς από την Κομισιόν για το εξορθολογισμό και το άνοιγμα της αγοράς προμήθειας.

Εφόσον λοιπόν διαπιστωθεί ότι οι παρεμβάσεις που έχει στα σκαριά η Ρυθμιστική Αρχή, κινούνται στην κατεύθυνση της “ομογενοποίησης” των τιμολογίων και της νόθευσης του ανταγωνισμού, είναι σαφές ότι θα υπάρξει αντίδραση από πλευράς Κομισιόν.

Άλλωστε, παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια, την τελευταία τριετία με αιχμή του δόρατος τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ έχουν γίνει σημαντικά βήματα με τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας να έχουν ήδη μερίδιο αγοράς άνω του 20% ενώ σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών κυρίως στη Μέση Τάση το εκτός ΔΕΗ μερίδιο είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Επομένως, οι όποιες παρεμβάσεις κινούνται στην κατεύθυνση της νόθευσης του ανταγωνισμού και του πισωγυρίσματος, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα κινητοποιήσουν τα αντανακλαστικά των Βρυξελλών.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ