Όσα δε λένε οι άντρες μεταξύ τους


Μπροστά στην εικόνα μιας αντροπαρέας που συζητά είναι σίγουρο πως κάθε γυναίκα θα ήθελε έστω μια φορά να μπορούσε να γίνει αόρατη για να ακούσει τι λένε. Επειδή όμως έχουν χυθεί τόνοι μελανιού για το τι μπορεί να μιλάνε, η απάντηση είναι πλέον πάνω κάτω γνωστή (σπορ με έμφαση στο ποδόσφαιρο, αυτοκίνητα, δουλειά, γυμναστική, διατροφή και φυσικά γυναίκες). Όπως επίσης είναι γνωστό ότι οι άντρες μπορούν να γίνουν απίστευτες… κουτσομπόλες, χειρότεροι και από τις γυναίκες.

Όσοι νομίζουν όμως, ότι ο δρόμος στη ζωή για έναν άντρα είναι ευκολότερα στρωμένος από ότι για μια γυναίκα σφάλλουν. Οι άντρες έχουν κι αυτοί τα θέματά τους, ζουν σε έναν κόσμο απαιτητικό, παγιδεύονται στα κοινωνικά πρότυπα που τους θέλουν πολύ δυνατούς και αντιμετωπίζουν τους δικούς τους δαίμονες, τα δικά τους ταμπού που δεν τα συζητούν ούτε με τους κολλητούς τους. Όπως και να έχει όμως, ο λόγος μεταξύ αντρών χαρακτηρίζεται πάντα από ευθύτητα, αμεσότητα και ειλικρίνεια, άσχετα αν κάποια ζητήματα τα αποκρύπτουν επιμελώς. Ποια είναι όμως αυτά;

Θέματα ψυχικής υγείας

Ίσως αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, σεξουαλικές δυσκολίες που τους στερούν την ευχαρίστηση, αϋπνίες, διάφορες άλλες ψυχολογικές διαταραχές, απαισιόδοξες σκέψεις, φοβίες κλπ. Γίνεται κατανοητό πόσο δύσκολο τους είναι να συζητήσουν για τέτοια ζητήματα και να τα αναλύσουν και ίσως πάρουν την απόφαση να το κάνουν μόνο όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο και νιώσουν ότι χρειάζονται μια συμβουλή ή τη γνώμη κάποιου που εμπιστεύονται.

Προβλήματα στις σχέσεις τους με το άλλο φύλο

Όσο κι αν νομίζουμε ότι αναλύουν μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τα προβλήματα που μπορεί να έχουν με κάποια γυναίκα ή απλά με τη γυναίκα τους, η αλήθεια είναι ότι δεν το κάνουν. Φοβούνται πώς θα ακουστεί, πώς θα μεταφερθεί στα αυτιά των φίλων τους, πώς θα το αντιληφθούν εκείνοι, φοβούνται μήπως εκείνοι τους καταλογίσουν το φταίξιμο και σε τελική ανάλυση είναι της άποψης ότι τα εν οίκω μη εν δήμω.

Σεξουαλικές δυσκολίες

Στο θέμα σεξ οι άντρες δεν μπαίνουν πάντα σε λεπτομέρειες, τουλάχιστον όχι σε τόσες όσες νομίζουμε. Ειδικά όταν αντιμετωπίζουν κάποια δυσλειτουργία, εκεί είναι που δεν τους παίρνει κανείς κουβέντα, ούτε καν ο κολλητός τους.

Προχωρώντας σε αποκαλύψεις τέτοιου είδους είναι σαν να θέτουν υπό αμφισβήτηση την εικόνα για τον εαυτό τους, την αξία τους, το ρόλο τους σε μια σχέση και στην κοινωνία συνολικά. Πρόκειται για κάτι που απασχολεί μόνο τους ίδιους και τις συντρόφους τους και αποφεύγουν να αναμειγνύουν και τρίτους στο θέμα.

Το μέλλον των σχέσεών τους

Όσο κι αν οι γυναίκες καίγονται για το πού πάει αυτή η σχέση, εκείνοι δεν αποκαλύπτουν το μέλλον της σχέσης σε κανέναν. Όχι μόνο για να μη διαρρεύσει, αλλά ίσως επειδή δεν το γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι.

Καταπίεση και ψυχολογική βία μέσα στο γάμο

Ακούγεται οξύμωρο κι όμως μπορεί να συμβεί. Δεν είναι λίγοι οι σύζυγοι που αισθάνονται καταπιεσμένοι ή υποδεέστεροι και ανεπαρκείς μπροστά στις γυναίκες τους, νιώθουν ότι εκείνες δεν τους εκτιμούν, τους προσβάλλουν, τους αγνοούν ή τους κριτικάρουν έντονα. Όταν λοιπόν βρεθούν με τους φίλους τους αποφεύγουν να αναλύουν το «γολγοθά» που λέγεται ενδοοικογενειακή βία που ζουν μέσα στο σπίτι για τους λόγους που είπαμε παραπάνω, εκτός κι αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Είναι ζήτημα κύρους και σε μια κοινωνία που τους θέλει δυνατούς κι ανθεκτικούς, κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο πλήγμα.

Επιμέλεια: Βάνα Νικολαΐδου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ