Η Κροατία έτοιμη να κατακτήσει την Σερβία με το κρασί της


Οι εξαγωγές αυξάνονται και η ποιότητα των οίνων έχει αναγνωριστεί πέρα ​​από τα σύνορα της Κροατίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Κροατικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γεωργίας και Τουρισμού, Ντράγκαν Κοβεβιτς. Το 2018, η Κροατία εξήγαγε κρασιά αξίας 16 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία 938.799 ευρώ προορίζονταν για τη Σερβία, σημειώνοντας αύξηση 35% σε σύγκριση με το 2017, ανέφερε η Agrobiz.hr στις 31 Μαρτίου 2019.

Μεταξύ των 300 οίνων κορυφαίας ποιότητας από όλο τον κόσμο που παρουσιάστηκαν στο σαλόνι οίνου κρασιού Style στο Βελιγράδι το προηγούμενο Σάββατο, υπήρχαν 13 κροατικά οινοποιεία – Medea, Kutjevo, Vinoplod-Šibenik, Zigante, PZ Vrbnik, Iločki Podrumi, Stina Vino, Degrassi, Dingač Skaramuča, Plavac Mali DNZ, Feravino and Pjenušci Peršurić. Η συμμετοχή στο σαλόνι οίνου συγχρηματοδοτήθηκε από το Κροατικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του σχεδίου προώθησης των κροατικών κρασιών στη σερβική αγορά το 2019, αξίας ενός εκατομμυρίου kuna (135.000€), με το 80% να χρηματοδοτείται από κονδύλια της ΕΕ.

“Η συνεχής προώθηση είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός brand και θέλουμε η Κροατία να χαρακτηριστεί στα μάτια του κόσμου ως η χώρα που μπορεί να προσφέρει υψηλής ποιότητας κρασιά και αυτόχθονες ποικιλίες. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών που κάνουμε για την προώθηση των κροατικών κρασιών μπορούν ήδη να φανούν σε αριθμούς “, δήλωσε ο Kovačević.

“Το έργο αυτό είναι σημαντικό και είναι χαρά μας να δούμε ότι το κράτος μας αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο και ότι το Κροατικό Εμπορικό Επιμελητήριο επενδύει σε μια τόσο μεγάλη προσπάθεια ώστε η Κροατία να γίνει χώρα κρασιού”, δήλωσε ο Moreno Degrassi, ιδιοκτήτης του οινοποιείου Degrassi.

Τα οινοποιεία παρουσίασαν επίσης την προσφορά τους στο προωθητικό γεύμα που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Writers Club (Klub književnika). Έδωσε τη δυνατότητα στους διανομείς και τους ιδιοκτήτες εστιατορίων να γευτούν τις νέες σοδειές υπό την καθοδήγηση του γνωστού sommelier Igor Luković. “Αυτό το απόγευμα ήταν μια όμορφη βόλτα μέσα από τρεις περιοχές κρασιού: η Κροατία ξεκίνησε μια αναγέννηση του κρασιού και το κράτος και τα θεσμικά του όργανα το έχουν αναγνωρίσει με τον σωστό τρόπο: Οι άνθρωποι στη Σερβία πίνουν σχεδόν αποκλειστικά κροατικά κρασιά, ειδικά αυτά που προέρχονται από τις παράκτιες περιοχές, γιατί τα θυμούνται από τις καλοκαιρινές τους διακοπές “, δήλωσε ο Λούκοβιτς.

“Η σερβική αγορά είναι ενδιαφέρουσα για εμάς, επειδή οι Σέρβοι χαίρονται να θυμούνται τις περιόδους που περνούσαν στις κροατικές ακτές και να πίνουν εύκολα τα κρασιά μας. Αυτό έχει αποδειχθεί από άλλους οινοπαραγωγούς που έχουν ήδη κάνει μεγάλη επιτυχία εδώ και ελπίζω ότι θα βρούμε θέση στη σερβική αγορά », δήλωσε ο Ντέγκρασι, ο οποίος εξάγει το 15% της παραγωγής του στη Σλοβενία, το Βέλγιο, τη Σουηδία και την Αυστρία.

Όλα τα οινοποιεία θα είναι επίσης παρόντα στο Novi Sad Wine Salon τον Απρίλιο και το σχέδιο θα προβλέπει επίσης ένα ταξίδι στη Δαλματία τον Μάιο, προκειμένου να γνωριστούν καλύτερα οι εμπειρογνώμονες των μέσων ενημέρωσης και οι διανομείς με τα κροατικά οινοποιεία.

Το Κροατικό Εμπορικό Επιμελητήριο συγκέντρωσε όλους τους παραγωγούς οίνου κάτω από την ομπρέλα “Vina Croatia – Vina Mosaica” για να αυξήσει την προβολή της Κροατίας στον παγκόσμιο χάρτη κρασιών ως μια χώρα που προσφέρει ποικίλα και υψηλής ποιότητας κρασιά.

Μερικά από τα καλύτερα Κροατικά κρασιά:

Jo Ahearne, Wild Skins – Dalmatia

Antunović, Graševina Premium– Slavonia and Danube Region

Benvenuti, Teran– Istria

Clai, Malvazija Sveti Jakov – Istria

Križ, Grk – Pelješac

Velimir Korak, Sauvignon Kamenice– Plešivica

Korlat, Cabernet Sauvignon Supreme – Dalmatia

Kozlović, Santa Lucia – Istria

Krajančić, Pošip sur Lie – Dalmatia

Frano Miloš, Stagnum – Pelješac

Tomac, Brut Rose – Plešivica

Tomac, Brut Amfora – Plešivica

Κροατικές αυτόχθονες ποικιλίες:

Wine Varieties of Croatia

Λευκές

Moslavac (Pošipel ή Pušipel)
Kraljevina ( Imbrina)
Škrlet
Malvazija Istarska
Žlahtina (Vrbnička Žlahtina, Žlahtina Bijela)
Debit (Puljižanac)
Kujundžuša
Bogdanuša
Prč
Vugava
Pošip
Grk
Maraština (Rukatac, Malvasia del Chianti, Μalvasia Bianca Lunga)
Zeleni Silvanac (Sylvaner)
Graševina (Welschriesling)

Ερυθρές

Kadarka (Gamza)
Teran (Terrano)
Sansigot (Sušćan)
Babić
Plavina (Plajka)
Dobričić
Darnekuša (Drnekuša, Glavanjuša)
Plavac Mali
Tribidrag (Tribidrag, Pribidrag, Crljenak Kaštelanski. Primitivo)

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ