Η δύναμη να είσαι ταπεινός!


Σηκώστε επάνω σας τον ζυγό μου, και μάθετε από μένα· επειδή, είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά· και θα βρείτε ανάπαυση μέσα στις ψυχές σας. (Ματθαίος 11:29)

Για πολλά χρόνια στη διάρκεια του περασμένου αιώνα, ο Ουόλτερ Σκοτ ήταν η εξέχουσα προσωπικότητα της Βρετανικής λογοτεχνίας. Κανείς δεν χρησιμοποιούσε την πένα με τόση χάρη όπως αυτός.

Έπειτα εμφανίστηκαν τα έργα του λόρδου Βύρωνα και η ανωτερότητά τους ήταν εμφανής. Σύντομα ένας ανώνυμος κριτικός επαινούσε και εκθίαζε τα ποιήματα του Βύρωνα σε μια Λονδρέζικη εφημερίδα.

Υποστήριζε ότι μπροστά σε αυτά τα λαμπρά δημιουργήματα, τα έργα του Σκοτ αναμφισβήτητα υπολοίπονται σε έμπνευση και χειρισμό του έντεχνου λόγου. Πολύ αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο ανώνυμος κριτικός δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον Σκοτ.

Ο Θεός πέρνει τον άνθρωπο στα χέρια Του και τον κάνει πραγματικά ανώτερο και θαυμαστό δημιούργημα. Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της αγάπης Του είναι η ταπείνωση. Ο ταπεινός άνθρωπος είναι ένα θαύμα θυσίας, αγάπης, απλότητας και ομορφιάς. Οι άλλοι γύρω θαυμάζουν και θυμούνται ιδιαίτερα τους ταπεινούς και τους απλούς ανθρώπους.

Ο καθένας μπορεί να προβληθεί και να το επιδιώξει, να ψάξει για ευκαιρίες να αναρριχηθεί. Ελάχιστοι όμως έχουν τη δύναμη να μπορούν να κατέβουν, να θυσιαστούν, να γίνουν πάτημα για να ανέβει ο αδελφός τους, ο διπλανός τους. Έτσι κάνει ο Θεός τους ανθρώπους και τους προικίζει με δύναμη ταπείνωσης και λάμψη ζωής που φαίνεται και ξεχωρίζει. Ο άνθρωπος του εγωϊσμού υποφέρει, τον τρώνε τα φίδια, ενώ ο γαλήνιος άνθρωπος της θυσίας, ο ταπεινός, είναι αυτάρκης και ευτυχισμένος.


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. εδω θα ηθελα να πω οτι η ταπεινωση οπως και ο εγωισμος ειναι η επιλογη των ανθρωπων που οριζει αναλογα την ζωη τους….Ο Θεος ανταμειβει η τιμωρει τις καλες η τις κακες πραξεις… η ταπεινωση ο εγωισμος η καλοσυνη η κακια ειναι συναισθηματα που εχει επιλεξει να συντηρει ο ανθρωπος μεσα στην ψυχη του και ζει συμφωνα με αυτα….αν Ο Θεος δημιουργουσε ανθρωπο καλο και κακο αυτο θα ηταν αντιθετο ως προς τη δικαιοσυνη Του…. δεν δημιουργησε κανενα κακο.. το κακο προερχεται απο τον ανθρωπο… Ο Δημιουργος εδωσε ελευθερη βουληση για να επιλεξει ο ανθρωπος αν θελει να ειναι καλος η κακος…..

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ