Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας δεν είχε αυταπάτες – Το video από το βράδυ του δημοψηφίσματος


Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν μοιάζει πρόθυμος να… βάλει το όπλο του στην άκρη. Και για μια ακόμη φορά «πυροβόλησε» και έριξε… βόμβες. Στόχος του, ποιος άλλος, ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο χαρακτήρισε «λάθος επιλογή».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή της Έλλης Στάη στο Open και από εκεί έδωσε στη δημοσιότητα video που τράβηξε η σύζυγός του Δανάη Στράτου, τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Ιουλίου 2015. Εμφανίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης να της εξιστορεί τα όσα είχαν γίνει νωρίτερα στο Μαξίμου, μετά το δημοψήφισμα.

«Είχα ιερή υποχρέωση να καταγράφω τις συζητήσεις (σ.σ. στο Eurogroup). Αυτό κάνουν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών, αυτό κάνει και ο Ευκλείδης και ο Σόιμπλε»

«Ο κ. Τσίπρας δεν είχε αυταπάτες γι’ αυτό προσέφερε σε εμένα το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατηγορώντας (όπως και στο βιβλίο του που γίνεται ταινία από τον Κώστα Γαβρά) τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιώργο Χουλιαράκη πως του τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια.

Ο πρώην υπουργός και νυν επικεφαλής του ΜέΡΑ25 θυμήθηκε και τον διάλογό του με τον Αλέξη Τσίπρα το 2013, όταν είχαν κλείσει οι τράπεζες στην Κύπρο. «Του είχα τηλεφωνήσει από την Αμερική. Του είπα πρόσεχε, αυτά που γίνονται στην Κύπρο θα τα κάνουν και σε εσένα. Του είπα τι πρέπει να γίνει, συμφώνησε και μου είπε να αναλάβω υπουργός Οικονομικών», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, όταν πρότεινε να πει στον Ντράγκι πως αν έκλειναν οι τράπεζες η Ελλάδα θα «κούρευε» τα ομόλογα της ΕΚΤ και δεν θα μπορούσαν να σωθούν οι τράπεζες της Ιταλίας, «κυβερνητικοί αξιωματούχοι (σ.σ. Δραγασάκης, Χουλιαράκης όπως εξήγησε) «μου έβαλαν τρικλοποδιά». 

Επανέλαβε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να βγει το «ναι» στο δημοψήφισμα και τόνισε πως στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δούλευαν προς αυτή την κατεύθυνση και πριν από το δημοψήφισμα. Όσον αφορά στη φράση που αποδίδει στον Αλέξη Τσίπρα (στο βιβλίο του) το βράδυ του δημοψηφίσματος πως «θα πάμε στου Γουδή», ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε πως η φράση του πρωθυπουργού ήταν… άλλη αλλά δεν μπορούσε να τη μεταφέρει.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «λάθος επιλογή» τον Αλέξη Τσίπρα. Ήταν ο τρόπος του να απαντήσει σε ανάλογη δήλωση του πρωθυπουργού για λάθος επιλογές προσώπων. «Δική μου λάθος επιλογή ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Ήταν λάθος επιλογή μου να τον εμπιστευτώ», είπε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν έχουν πει ούτε «καλημέρα» από τον Σεπτέμβριο ’15. «Τον ακούω να λέει ότι ήταν επιτυχής η έξοδος στις αγορές και δεν πιστεύω ότι τα λέει ο Ευκλείδης που πήγαμε στο ίδιο πανεπιστήμιο», σημείωσε. Video by Δανάη Στράτου

Με αφορμή τη βραδιά του δημοψηφίσματος, ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε στη δημοσιότητα κι ένα ολιγόλεπτο βίντεο. Ένα βίντεο που κατέγραψε με το κινητό, εν είδη ηλεκτρονικού ημερολογίου, η σύζυγός του Δανάη Στράτου, λίγο αφού εκείνος είχε επιστρέψει σπίτι τους από το Μαξίμου.

Σε αυτό αποκαλύπτει και τα όσα του είπε ο Αλέξης Τσίπρας, πως ήθελε να τον μετακινήσει στο υπουργείο Οικονομίας και να δώσει το Οικονομικών στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η ώρα ήταν 03:50 τα ξημερώματα της 6ης Ιουλίου 2015.

Ο «μονόλογος» του Γιάνη Βαρουφάκη κρατά σχεδόν 2 λεπτά. «Του είπα, κοίτα, αυτό το 61,5% είναι τεράστιο κεφάλαιο που πρέπει να το χρησιμοποιήσεις. Είναι κεφάλαιο το οποίο πρέπει να το διαχειριστείς με μεγαλύτερο σεβασμό από αυτό που έδειξες σε αυτόν το λαό έξω πριν από το δημοψήφισμα. Και το μεγάλο έγκλημα κι αυτό δεν θα στο συγχωρήσω ποτέ, του λέω, και το ξέρεις ότι το λέω με αγάπη αλλά το λέω και το εννοώ κιόλας, είναι ότι έδωσες τα πρωτογενή ερήμην του υπουργού Οικονομικών και δώσατε τα πρωτογενή πλεονάσματα, το οποίο αμέσως δίνει το χρέος και μετά άμα σου πάρουν εσένα του πρωθυπουργού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς τη λιτότητα, που είναι τα πρωτογενή και το χρέος, γιατί να σου δώσουν οτιδήποτε άλλο; Όταν δίνεις στον εχθρό την αίσθηση ότι μπορεί να επιλέξει ποιους συνεργάτες σου θα κάψει και ποιους θα αφήσει, σε έχει ακυρώσει εσένα». Βαρουφάκης: Κόλαφος! «Ο Τσίπρας μου είπε να πάρουμε τα 17 δισ. ευρώ…

Τότε, όπως εξιστορεί στο video ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Αλέξης Τσίπρας του είπε πως «αυτό που σκέφτομαι να κάνω είναι αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος για να μη στοχοποιούν εσένα και να πάρεις το Οικονομίας και να πάρει ο Ευκλείδης το Οικονομικών».

Η απάντηση, ήταν αρνητική. «Ε, όχι, Αλέξη μου και να σου πω γιατί όχι. Εμένα με γνώρισες επειδή έχω κάνει όλη αυτή τη δουλειά για το χρέος. Ζω, αναπνέω, σκέφτομαι, ονειρεύομαι τη μείωση του χρέους. Έχω όλα αυτά τα σχέδια για τη μείωση του χρέους. Το μόνο που με νοιάζει είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, η λιτότητα σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του χρέους και την αναδιανομή του εισοδήματος. Τίποτα άλλο δεν με ενδιαφέρει. Να πάρω εγώ το Οικονομίας για να έχω ένα υπουργείο, για να είμαι κι εγώ υπουργός… εγώ του λέω ρε Αλέξη, θυμάσαι γιατί ήρθα εδώ; Γιατί μου ζήτησες να ‘ρθω να σε βοηθήσω σ’ αυτά τα ζητήματα και βουλευτής έγινα, όχι γιατί ήθελα να είμαι βουλευτής αλλά γιατί δεν ήθελα να είμαι δοτός υπουργός».

Για τον πρώην υπουργό, η παραίτησή του το επόμενο πρωί ήταν ο μοναδικός τρόπος για να «διαφυλάξω την αξιοπρέπειά μου». «Αυτός ο αγώνας, μόλις τώρα ξεκινάει, Δανάη» καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο video.

Δείτε το videoΤο Grexit και το σχέδιο Σόιμπλε που δεν… υπήρχε

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε και για το περίφημο σχέδιο Σόιμπλε για Grexit. Δεν υπήρχε ποτέ, είπε, γιατί η Άνγκελα Μέρκελ είχε θέσει βέτο. Και το είχε κάνει, μαζί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, γιατί ήξεραν καλά πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στοίχιζε πολλά λεφτά.

«Όταν ο Σόιμπλε μου ζήτησε να κάνουμε τη συζήτηση για το Grexit τον ρώτησα αν έχει το ΟΚ από της καγκελαρίου του. Τρεις εβδομάδες περίμενα να μου απαντήσει. Η Μέρκελ είχε θέσει βέτο», είπε.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ