Ισραήλ: Και επίσημα νικητής στις εκλογές ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Μεγάλος νικητής στις εκλογές στο Ισραήλ αναδείχθηκε και επίσημα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το κόμμα του Λικούντ μετά την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κέρδισε για πέμπτη φορά τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ γεγονός που συνιστά ένα χωρίς προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ.

Το Λικούντ θα καταλάβει 36 έδρες στη νέα Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, ενώ το Μπλε και Λευκό Κόμμα του απόστρατου αρχηγού του γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντς εξασφάλισε 35.

Από εκεί και πέρα, το κόμμα του απερχόμενου υπουργού Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ και της απερχόμενης υπουργού Δικαιοσύνης Αγελέτ Σακέντ, η Νέα Δεξιά, δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Κνέσετ, αφού δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν το όριο των ψήφων (3,25%) για να αναδείξει μέλη του στην ισραηλινή Βουλή.

Όπως διευκρίνισε η εκλογική επιτροπή, τα τελικά, επίσημα αποτελέσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα τη 17η Απριλίου.

Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Κνέσετ είναι το υπερορθόδοξο κόμμα Σας με 8 έδρες, ενώ το επίσης θρησκευτικό Ενωμένο Κόμμα της Τορά και του Ιουδαϊσμού έχασε μεν μια έδρα, αλλά διατηρεί 7.Αναζητά συμμαχίες ο Νετανιάχου

Οι Εργατικοί έλαβαν 6 έδρες, όπως και το αραβικό κόμμα Χαντάς-Ταλ, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Γισραέλ Μπεϊτένου του πρώην υπουργού Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν και η συμμαχία της Ενωμένης Δεξιάς θα καταλάβουν από πέντε έδρες.

Τέλος το κόμμα του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών Μοσέ Καλόν, το κεντρώο Κουλάνου, το αριστερό Μερέτς και το μεικτό αραβικό ψηφοδέλτιο Ραάμ-Μπαλάντ περιορίζονται σε τέσσερις έδρες.

Ο Νετανιάχου που εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2009,αναζητά συμμαχίες και όπως όλα δείχνουν μπορεί να υπολογίζει σε μια πλειοψηφία 65 εδρών με την υποστήριξη τόσο θρησκευτικών όσο και δεξιών κομμάτων.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ την Πέμπτη (11.04.2019) εξακολουθούσαν να καταγράφονται αρκετά τεχνικά προβλήματα στην καταμέτρηση των ψήφων και κόμματα της ισραηλινής δεξιάς απαίτησαν να γίνει ανακαταμέτρηση.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ