Τρόποι για να φροντίσεις τον εαυτό σου και να κερδίσεις χρόνια ζωής!


Το προσδόκιμο ζωής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που φροντίζουμε το σώμα μας. Θεωρείς πως ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής; Για όσους απαντούν καταφατικά, είναι σημαντικό να λάβουν υπόψη πως το να ζει κανείς υγιεινά απαιτεί κάτι παραπάνω από την τακτική σωματική άσκηση και την σωστή διατροφή.

Μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση και την αποχή από το κάπνισμα είναι ο πυλώνας της καλής υγείας, ωστόσο πάντοτε υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος και αλλαγές που μπορεί να υιοθετήσει προκειμένου να έχει ένα υγιές σώμα.

Δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε ένα υπέρογκο ποσό για προσωπικό γυμναστή ή να αδειάσετε τα ράφια από ένα κατάστημα που πουλά βιολογικά προϊόντα. Υπάρχουν ποιο οικονομικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όπως το να βγείτε έξω ή να κοιμηθείτε καλά το βράδυ.

Ακολουθούν κάποιες καλές συμβουλές προκειμένου να βοηθήσετε το σώμα σας να παραμείνει σε καλή κατάσταση και έτσι να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Αν δείτε πως κάποιο από όσα αναφέρονται στην λίστα δεν βρίσκεται στο καθημερινό σας πρόγραμμα, προσπαθήστε να το εισάγετε. Στην συνέχεια παρακολουθήστε με την πάροδο του χρόνου το σώμα σας και την υγεία σας να βελτιώνονται.

1 Ασκηση
Η συχνή σωματική άσκηση συμβάλει στην καταπολέμηση ασθενειών και θεμάτων υγείας, ενώ παράλληλα βελτιώνει την διάθεση και βοηθά στην αποφυγή των περιττών κιλών. 150 λεπτά αερόβιας άσκησης σε εβδομαδιαία βάση μπορούν να φέρουν σύμφωνα με έρευνες τα επιθυμητά αποτελέσματα.

2 Διαλογισμός
Ο διαλογισμός είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για το σώμα του. Βοηθά στην ψυχική υγεία αλλά και στην σωματική. Διώχνει το στρες, την κατάθλιψη, ενώ βελτιώνει παράλληλα την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης ο διαλογισμός σε καθημερινή βάση συμβάλει στην αποφυγή καρδιολογικών προβλημάτων.

3 Υπνος
Ο καλός ύπνος βοηθά στην βελτίωση της μνήμης, μειώνει τα επίπεδα του άγχους, βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών στην διάθεση. Σύμφωνα με έρευνες οι έφηβοι θα πρέπει να κοιμούνται 8-10 ώρες το βράδυ, οι νεαροί ηλικίας 18-15 ετών αλλά και οι ενήλικες (26-64) θα πρέπει να κοιμούνται 7-9 ώρες, ενώ οι γηραιότεροι 7-8 ώρες.

4. Πιείτε νερό με λεμόνι
Βάλτε στο πρόγραμμα σας κάθε πρωί την κατανάλωση ζεστού νερού με στυμμένο λεμόνι. Σας κρατά ενυδατωμένους κα βοηθά τα σώμα να αποβάλει τοξικές ουσίες. Παράλληλα έχει θετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα και ειδικά στο πως χωνεύετε τις τροφές.

5. Πάρτε πολυβιταμίνες
Είναι σχεδόν αδύνατο να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός από τις τροφές που καταναλώνετε ημερησίως. Για τον λόγο αυτό τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα. Αυτά συμβάλουν στο να αποφύγετε ελλείψεις σε βιταμίνες που οδηγούν σε χρόνιες παθήσεις.

6. Φροντίστε το δέρμα σας
Χρησιμοποιήστε κρέμες ενυδάτωσης και περιποίησης προκειμένου να έχετε υγιές δέρμα. Επίσης χρησιμοποιήστε αντηλιακό. Αφήνοντας το δέρμα απροστάτευτο, δημιουργείτε ρυτίδες και πανάδες.

7. Τρώτε υγιεινά
Η διατροφή σας θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα, νερό και ορισμένα λίπη, ενώ θα πρέπει να αποφύγετε το αλκοόλ, τα κορεσμένα λίπη και τα τυποποιημένα τρόφιμα.

8. Πάρτε τα φάρμακά σας
Αν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα και ο γιατρός σας έχει συστήσει να παίρνετε αγωγή, είναι απαραίτητο να την τηρείτε. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2006, περίπου το 75% των αμερικανών δεν παίρνουν τα φάρμακά τους όπως τους έχει συστήσει ο γιατρός τους.

9. Τέλος το κάπνισμα
Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, το κάπνισμα ευθύνεται τις περισσότερες φορές για την πρόκληση ασθενειών στις ΗΠΑ και σκοτώνει 480.000 άτομα κάθε χρόνο.

10. Μείνετε ενυδατωμένοι
Εχετε ξηρό στόμα και νιώθετε κόπωση; Αυτά είναι συμπτώματα αφυδάτωσης. Το σώμα δεν λειτουργεί σωστά δίχως νερό. Αυτό βοηθά άλλωστε στην διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας και μειώνει τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Επίσης καταπολεμά την κούραση και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

11. Κάντε γιόγκα
Ξεκινήστε την ημέρα σας με γιόγκα και εξασφαλίστε την ηρεμία για το υπόλοιπό της. Βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους, ενώ συμβάλει στην βελτίωση της ευλυγισίας, της ενέργειας του σώματος και της ενδυνάμωσης των μυών. Παράλληλα αποτρέπει πιθανούς τραυματισμούς και βοηθά σε έναν πιο ισορροπημένο μεταβολισμό.

12. Φάτε πρωινό
Το πρωινό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Έρευνες έχουν δείξει πως βοηθά στην καλή μνήμη, στην συγκέντρωση και στην πρόληψη του διαβήτη και της χοληστερίνης. Αναμφισβήτητα ένα σωστό πρωινό θα σας δώσει την ώθηση που χρειάζεστε για να συνεχίστε με ενέργεια την ημέρα σας.

13. Βουρτσίστε τα δόντια σας
Φροντίστε τα δόντια σε καθημερινή βάση και μην παραμελείτε τις επισκέψεις στον οδοντίατρο. Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με την χώνεψη αλλά και με την καρδιά.

14. Βγείτε έξω
Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη όταν βγαίνετε έξω από το σπίτι. Καταρχάς ο ήλιος ενισχύει την βιταμίνη D στο σώμα σας. Η εν λόγω βιταμίνη είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, αλλά και για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

15. Λάδι ψαριού
Περιέχει οξέα ω3 τα οποία συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου ενώ έχουν και ιδιότητες κατά του γήρατος. Επίσης βοηθούν στην πρόληψη καρδιολογικών προβλημάτων και διατηρούν υγιή τα μαλλιά και το δέρμα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ