Χαμός για την γενοκτονία των Αρμενίων στον ΟΗΕ. “Σφάχθηκαν” Τσαβούσογλου με Γαλλίδα βουλευτή


Έντονη λογομαχία για την γενοκτονία των Αρμενίων ανάμεσα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τη Γαλλίδα βουλευτή Σόνια Κριμί.

Ο τσακωμός για τη γενοκτονία των Αρμενίων ανάμεσα σε Τσαβούσογλου και Κριμί έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.

Η αφορμή για τον καυγά ήταν η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στη Γαλλία του διατάγματος που ορίζει την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της αρμενικής γενοκτονίας του 1915, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας κατά του Εμανουέλ Μακρόν.

Η καλή μέρα από το πρωί φαινόταν ανάμεσα στις δυο χώρες και έτσι κατά την έναρξη της συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια , ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ έεπιτέθηκε κατά της Γαλλίας, κατηγορώντας την ότι «χειραγωγεί την ιστορία» και αποδίδοντάς της την ευθύνη για σφαγές που διαπράχθηκαν στην Αλγερία την εποχή της αποικιοκρατίας και στη Ρουάντα.

Τότε η Γαλλίδα βουλευτής, Σόνια Κριμί, πήρε το λόγο και δήλωσε «σοκαρισμένη» από τις τουρκικές επικρίσεις και να απορρίψει την εκδοχή της Ιστορίας «που γράφεται από τους νικητές». Αυτή η απάντηση προκάλεσε την έκρηξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και κάπου εκεί έγινε χαμός.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της Γαλλίας και του Μακρόν λέγοντας πως “σε όρους γενοκτονίας και ιστορίας, η Γαλλία είναι η τελευταία χώρα που μπορεί να δώσει μαθήματα στην Τουρκία, επειδή δεν έχουμε ξεχάσει αυτό που συνέβη στη Ρουάντα και στην Αλγερία” και πρόσθεσε πως “μπορείτε να συνεχίσετε να βλέπετε τα πράγματα αφ’ υψηλού, όμως εμείς θα συνεχίσουμε να σας βάζουμε στη θέση σας μ’ αυτόν τον τρόπο”.

Μετά από αυτή την επίθεση η κ. Κριμί και σύσσωμη η γαλλική αντιπροσωπεία αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η κόντρα της Κριμί με τον Τσαβούσογλου δεν τελείωσε εκεί καθώς έδωσε συνέχεια, αυτή τη φορά μέσω twitter.

«Όταν ο αλαζονικός @MevlutCavusoglu επιτρέπει στον εαυτό του να σας κάνει μαθήματα περί αλαζονείας και ευγένειας με αλαζονεία και αγένεια!», έγραψε στη συνέχεια στο Twitter η γαλλίδα βουλευτής, προσθέτοντας στην καταχώρισή της τα hashtags #24avril και #genocidearmenien.

Οι Αρμένιοι υποστηρίζουν πως ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι σφαγιάστηκαν με συστηματικό τρόπο από τα στρατεύματα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ η Τουρκία δεν δέχεται τον όρο “γενοκτονία” και κάνει λόγο για αμοιβαίες σφαγές με φόντο τον εμφύλιο στην περιοχή αλλά και τον λιμό που στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και από τις δυο πλευρές.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ