Την πρώτη ακαδημία μπάσκετ για παιδιά με αυτισμό ανακοίνωσε ο Παναθηναϊκός

Μια ομάδα μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του Αυτισμού

Το πρόγραμμα PAO BC Academy ASD είναι μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο Σωματείο «Παναθηναϊκός ΑμεΑ» και τελεί υπό τη λειτουργία της PAO BC Academy. Αφορά σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και τα οποία παίρνουν μέρος σε προπονήσεις μπάσκετ σε ειδικά τμήματα, προσαρμοσμένα στις δικές τους ανάγκες. Τα τμήματα διαθέτουν εξειδικευμένους προπονητές μπάσκετ, ψυχολόγους και συνοδούς, ενώ οι προπονήσεις γίνονται πάντοτε με την παρουσία γιατρού.
Μέσα από το πρόγραμμα, τα παιδιά με αυτισμό έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα ομαδικό άθλημα, να κοινωνικοποιούνται, να κάνουν φίλους, να παίζουν μπάσκετ και να διασκεδάζουν ακριβώς όπως τα παιδιά με τυπική ανάπτυξη. Οι προπονήσεις γίνονται στο ΟΑΚΑ και είναι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Το πρόγραμμα PAO BC Academy ASD είναι το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα σταθερής και συστηματικής προπόνησης σε ομαδικό άθλημα που απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας.

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά με αυτισμό να αθλούνται

Υπάρχουν περίπου 150.000 άνθρωποι στην Ελλάδα που βρίσκονται στο φάσμα του Αυτισμού, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα ουσιαστικά αποκλείονται από της δραστηριότητες ομαδικού αθλητισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να έχουν μόνο τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ατομικά αθλήματα και αυτό, τις περισσότερες φορές, έναντι πολύ υψηλού τιμήματος. Οι ελλιπείς ή μηδενικές δυνατότητες άθλησης για τα παιδιά αυτά επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία τους, καθώς εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά – σε σχέση με το γενικό πληθυσμό – σε παθήσεις που σχετίζονται με την καθιστική ζωή (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα).

Επομένως, η ένταξη των παιδιών με αυτισμό σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλητισμού και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η άθληση για την υγεία τους είναι μια πρώτη συνεισφορά του προγράμματος άθλησης ASD της Ακαδημίας. Το σημαντικότερο, όμως, κομμάτι είναι οι δυνατότητες κοινωνικοποίησης που έχουν τα παιδιά αυτά μέσα από το πρόγραμμα, καθώς στον αυτισμό η κοινωνικοποίηση αποτελεί πρόκληση και, ως εκ τούτου, η συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλητισμού είναι εξαιρετικά επωφελής για την κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Έχει μάλιστα αποδειχθεί και μέσω ερευνών ότι η συμμετοχή παιδιών με αυτισμό σε ένα δομημένο περιβάλλον ομαδικού αθλητισμού έχει πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και συμπεριφορών.

Ποιος είναι ο Στόχος του Προγράμματος

Ο στόχος του προγράμματος είναι καταρχάς να ενταχθούν παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού σε ένα πρόγραμμα μπάσκετ. Είναι αδιανόητο να αποκλείονται ουσιαστικά από τα ομαδικά αθλήματα και από το μπάσκετ συγκεκριμένα τόσα πολλά παιδιά (2.5% του γενικού πληθυσμού) και αυτό αποτελεί την βασική μας προτεραιότητα: το μπάσκετ είναι για όλους και με το πρόγραμμα αυτό δίνουμε τη δυνατότητα σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα να έρθει σε επαφή με το άθλημα. Από κει και πέρα και καθώς είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να εντάξουμε το σύνολο των παιδιών με αυτισμό σε όλη τη χώρα που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλητισμού, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος. Ήδη από τη νέα αθλητική χρονιά (2019-20) ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ένταξη ενός μεγαλύτερου αριθμού παιδιών στο πρόγραμμα σε πρώτη φάση αλλά και την ανάπτυξη αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλους Συλλόγους μελλοντικά, με στόχο τη διεύρυνση αυτής της πρωτοβουλίας και της δημιουργίας ενός δικτύου ομάδων με αθλητές που βρίσκονται στον αυτισμό (και γιατί όχι ακόμα και τουρνουά μεταξύ των ομάδων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες).

Τι δήλωσε ο Γιάννης Τσουμπρής (Ιδρυτής του Προγράμματος Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής «Τζάμπολ Αγάπης»)
«Εδώ και τρία χρόνια τρέχω μαζί με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στα παιδιά το Πρόγραμμα Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής του “Τζάμπολ Αγάπης”. Με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε το μήνυμα από το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού ότι θα στηρίξει το πρόγραμμα άθλησης των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Όπως είπε και ο κ. Αλβέρτης υπάρχει μεγάλη ανάγκη άθλησης αυτών των παιδιών. Ως γονέας και ως προπονητής, σας ευχαριστώ από καρδιάς που γίνεται αυτό το βήμα την ημέρα που είναι αφιερωμένη παγκοσμίως στα παιδιά του αυτιστικού φάσματος. Υπάρχει θέληση από τους ανθρώπους της ομάδας να μεγαλώσει η δυνατότητα άθλησης των παιδιών. Στην Ελλάδα βρίσκεται στα πρώτα του βήματα το εκπαιδευτικό κομμάτι, το τι κάνουν δηλαδή τα παιδιά το πρωί στο σχολείο. Το απόγευμα δεν υπήρχε κάτι, αλλά φαίνεται πως και αυτό το έλλειμα θα το καλύψουμε. Τα παιδιά προπόνηση με την προπόνηση βελτιώνονται και δεν αναφέρομαι μόνο στο κομμάτι του μπάσκετ. Είναι γενικά η συμπεριφορά που βγάζουν στο σπίτι, είναι τα συναισθήματα των γονέων και γενικά ότι τους δίνουμε κάτι το διαφορετικό. Μέσα από τη διαφορετικότητα που την ξεπερνάμε και γινόμαστε όλοι ίδιοι, τα παιδιά καταλαβαίνουν τον κόσμο μας, απλά δεν μπορούμε εμείς να μπούμε στον δικό τους. Αυτό είναι το σημαντικό: να μπούμε στον κόσμο των παιδιών και θα μας αποδεχθούν και εκείνα με πολύ μεγάλη ευαισθησία».

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο: [email protected]

Πηγή:infokids.gr

 

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ