Ποιες αλλαγές έρχονται στην στρατιωτική θητεία – Ποιους αφορά


Τη μείωση της στρατιωτικής θητείας για ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων περιλαμβάνει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί έως τη Μεγάλη Τρίτη.

Δείτε τι προβλέπει:

Μείωση θητείας για όλα τα αγόρια πολυμελών οικογενειών

Βάσει των διατάξεων, μειωμένη στρατιωτική θητεία 6 και 9 μηνών (ανάλογα με σώμα που υπηρετούν) προβλέπεται εφεξής για όλα τα αδέλφια οικογένειας με 4 παιδιά αντί 6 που ίσχυε σήμερα και 3 αδέρφια αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται, ότι βάση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου η μείωση θητείας αφορούσε μόνο το πρώτο από τα αγόρια της οικογένειας.

Μέτρα για τους ανυπότακτους

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης κίνητρα για τους ανυπότακτους, όπως η άρση των ποινικών συνεπειών της ανυποταξίας και η διαγραφή του συνόλου των διοικητικών κυρώσεων και προστίμων που τους έχουν επιβληθεί, με στόχο την ολοκλήρωση της θητείας τους.

Ρυθμίσεις για τους αντιρρησίες συνείδησης

Για τους αντιρρησίες συνείδησης, μειώνεται στα 33 από τα 35 έτη, το ηλικιακό όριο εξαγοράς υπολοίπου της εναλλακτικής υπηρεσίας, εφόσον έχουν διατεθεί ή διατεθούν σε φορείς του δημοσίου, αφού εκπληρώσουν εναλλακτική θητεία 20 ημερών αντί 40 που ίσχυε. Επιπλέον, καταργείται το μέτρο της δίμηνης υποχρεωτικής παραμονής τους – επιπλέον της πραγματικής στρατιωτικής θητείας – στην εναλλακτική υπηρεσία πριν την οριστική απόλυσή τους.

Πριμοδότηση μαθητών πληγέντων στο Μάτι και τη Μάνδρα

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εισάγει επίσης ρυθμίσεις ενίσχυσης των οικογενειών που επλήγησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου στην Αττική, όπως το Μάτι κι ο Νέος Βουτζάς, καθώς και στις μεγάλες πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017 στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Η διάταξη προβλέπει τη πριμοδότησή των μαθητών που έχασαν τους γονείς τους ή το σπίτι και την οικογενειακή επιχείρηση στις περιοχές αυτές και συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή ήταν μαθητές Γ’ Λυκείου αντίστοιχα, για την εισαγωγή τους σε στρατιωτικές σχολές μέσω της υπέρβασης του συνολικού αριθμού των εισακτέων σε αυτές.

Δείτε ΕΔΩ το νομοσχέδιο

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ