Παυλόπουλος: Το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει, πρέπει να μας διδάσκει


Μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό της χώρας για την επίτευξη των στόχων μας, αλλά και συνεργασίας με τους εταίρους μας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος από την Άμφισσα, όπου εγκαινίασε το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης της πόλης.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «μόνον ενωμένοι εμείς οι Έλληνες, μπορούμε να πετύχουμε τους όποιους στόχους μας και μάλιστα συχνά να μεγαλουργήσουμε. Η διχόνοια, αντιθέτως, έχει στοιχίσει στο παρελθόν ακόμη και τμήματα του εθνικού μας κορμού».

Όπως εξήγησε «το έχει αποδείξει αυτό η ίδια η μακρά ιστορική μας πορεία, και μάλιστα σε περιοχές δράσης και εν γένει δραστηριότητας πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, από το πεδίο των μαχών ως τα πεδία της εξωτερικής πολιτικής, της οικονομίας, της επιστήμης, των γραμμάτων και τεχνών, του πολιτισμού εν γένει. Εμείς, οι Έλληνες, διαθέτουμε ανεξάντλητο δημιουργικό ταλέντο, συχνά όμως ολιγορούμε, δυστυχώς, να ομονοήσουμε, όταν επιβάλλεται να δράσουμε συλλογικά».

Αναφερόμενος στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία των προσεχών ευρωεκλογών, είπε ότι η αγαστή συνεργασία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη προκειμένου να καταπολεμηθούν φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, ενίοτε και του υφέρποντος ναζισμού και που δεν ταιριάζουν σε λαούς της Ευρώπης.

«Δεν θα επιτρέψουμε, σε κανένα, να ξανακάνει την Ευρώπη μια «σκοτεινή ήπειρο», για να θυμηθούμε τον τίτλο του ομώνυμου βιβλίου του Μαρκ Μαζάουερ», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η Ευρώπη θα παραμείνει προπύργιο δημοκρατίας και θα υπερασπίσει το κοινωνικό κράτος δικαίου, προκειμένου να καταπολεμήσει τις ανισότητες, οι οποίες γεννούν ή υποθάλπουν τις ακραίες πολιτικές στάσεις του λαϊκισμού, που επιβουλεύονται ευθέως την ευρωπαϊκή οικογένεια», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι «είναι χρέος δικό μας, των Ελλήνων, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών λαών, να εργασθούμε, από κοινού, προς αυτή την κατεύθυνση, για χάρη των γενεών που έρχονται αλλά και για να διαδραματίσει η ΕΕ τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί στον σύγχρονο κόσμο, σύμφωνα με την ιστορία της, την δημοκρατία της και τον πολιτισμό της».

«Με βάση τα προαναφερθέντα, εμείς οι Έλληνες, οφείλουμε να εργασθούμε με συνέπεια και στοχοπροσήλωση, από κοινού με τους εταίρους μας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με στόχο την ενοποίηση της Ευρώπης υπό όρους αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και κοινωνικού κράτους δικαίου. Άλλωστε, η ευημερία της Ελλάδας προϋποθέτει μια δημοκρατική και ευημερούσα Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην ιστορική πόλη της Άμφισσας, υπενθύμισε την «σπουδαία προσφορά των κατοίκων της πρώτα στην Εθνική Παλιγγενεσία, τον Μεγάλο Αγώνα του Έθνους μας για Ελευθερία, και ακολούθως στην περαιτέρω ανάπτυξη και προκοπή της πατρίδας μας και σημείωσε ότι η στρατηγικής, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, σημασίας κατάληψη της Άμφισσας από τους Έλληνες καθόρισε την εξέλιξη της Επανάστασης στην Ρούμελη, καθώς ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η σχετική είδηση στους υπόλοιπους αγωνιστές είχε πολλαπλασιαστικώς θετικά αποτελέσματα».

«Κυρίως, όμως, προκάλεσε μια πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας και μπόλιασε τις ψυχές των εξεγερμένων Ελλήνων μ’ ελπίδα, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους ότι ο αγώνας τους για “της Πατρίδος την Ελευθερία και του Χριστού την Πίστη την Αγία” μπορεί και πρέπει, πάση θυσία, να ευοδωθεί. Το εμβληματικό Κάστρο των Σαλώνων κατέστη ένα από τα πρώτα σύμβολα ελευθερίας των Ελλήνων στον αγώνα τους κατά του τουρκικού ζυγού» παρατήρησε.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ