Το κλέφτικο είναι ένα από τα πιο αυθεντικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Πήρε το όνομά του από τους «κλέφτες» της Ελληνικής Επανάστασης, που μαγείρευαν το κρέας μέσα στη γη για να μην προδίδονται από τον καπνό. Το αποτέλεσμα; Απίστευτα ζουμερό, τρυφερό αρνί με πατάτες και μυρωδικά που λιώνουν στο στόμα.
Κλέφτικο: Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 20 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 3 ώρες
-
Συνολικά: 3 ώρες και 20 λεπτά
Υλικά (για 4 άτομα):
-
1.5 κιλό αρνί (κατά προτίμηση μπούτι ή σπάλα, κομμένο σε μερίδες)
-
4-5 πατάτες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
-
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-
1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
-
1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
-
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
1 ποτήρι λευκό κρασί
-
1 κ.σ. ρίγανη
-
1 κ.γ. θυμάρι
-
Φύλλα δάφνης (2-3)
-
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Λαδόκολλα & αλουμινόχαρτο
Εκτέλεση:
-
Μαρινάρισμα: Σε ένα μπολ βάζουμε το αρνί, το σκόρδο, το λεμόνι, το κρασί, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (ιδανικά όλη νύχτα).
-
Προθέρμανση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
-
Τύλιγμα: Σε μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας (ή και δύο μαζί), τοποθετούμε τις πατάτες και από πάνω το αρνί με το μαρινάρισμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις δάφνες. Τυλίγουμε σφιχτά και στη συνέχεια τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.
-
Ψήσιμο: Τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε για 3 ώρες. Δεν ανοίγουμε κατά το ψήσιμο.
-
Σερβίρισμα: Ανοίγουμε προσεκτικά το πακέτο και σερβίρουμε ζεστό με μπόλικο λεμόνι και ψωμί για τις βούτες.
Tips:
-
Μπορείς να προσθέσεις καρότα, πιπεριές ή ντομάτα για έξτρα γεύση.
-
Αν θέλεις τραγανό φινίρισμα, άνοιξε το πακέτο τα τελευταία 15 λεπτά του ψησίματος.
-
Το ίδιο γίνεται και με κατσικάκι αν προτιμάς πιο ελαφριά γεύση.

