16 Μαΐου 2025

Πώς καθαρίζεται σωστά η συκωταριά


Η συκωταριά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά υλικά της ελληνικής κουζίνας, ειδικά κατά την περίοδο του Πάσχα. Για να απολαύσουμε τη γεύση της με ασφάλεια και νοστιμιά, είναι πολύ σημαντικό να την καθαρίσουμε σωστά πριν το μαγείρεμα.

1. Πλύσιμο με άφθονο νερό

Ξεκίνα ξεπλένοντας πολύ καλά τη συκωταριά κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαίρεσε τυχόν αίμα και υπολείμματα. Είναι καλό να χρησιμοποιήσεις και λίγο ξύδι ή λεμόνι στο νερό για απολύμανση.

2. Χωρισμός των οργάνων

Η συκωταριά αποτελείται από πνευμόνια, καρδιά, συκώτι και σπλήνα (αν υπάρχει). Χώρισέ τα για να καθαριστούν σωστά, γιατί κάθε όργανο έχει διαφορετική υφή και ανάγκες.

3. Αφαίρεση αγγείων και περιττών μεμβρανών

Χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι για να αφαιρέσεις σωληνάκια, σκληρά σημεία και μεμβράνες. Είναι καλό να πετάξεις τυχόν κομμάτια που δείχνουν αφύσικα ή έχουν έντονη οσμή.

4. Ξεχωριστό καθάρισμα καρδιάς και πνευμόνων

Η καρδιά πρέπει να ανοιχτεί για να καθαριστεί καλά εσωτερικά από πήγματα αίματος. Τα πνευμόνια χρειάζονται αρκετό πλύσιμο, γιατί “κρατούν” αίμα και χρειάζονται πίεση για να βγει.

5. Μούλιασμα σε νερό με λεμόνι ή ξύδι

Μούλιασε τη συκωταριά σε μπολ με κρύο νερό και λεμόνι ή λίγο ξύδι για 15-30 λεπτά. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση οσμών και επιπλέον καθαρισμό.

6. Τελικό ξέβγαλμα και στέγνωμα

Ξέπλυνε καλά και άφησέ τη να στραγγίξει σε σουρωτήρι ή σε απορροφητικό χαρτί. Τώρα είναι έτοιμη για χρήση: για μαγειρίτσα, σούβλα ή τηγανιά!

Τι να προσέξεις:

  • Να είναι φρέσκια, χωρίς έντονη ή ξινή μυρωδιά.

  • Να διατηρείται στο ψυγείο μέχρι τη χρήση.

  • Να μην καταναλωθεί ωμή ή μισομαγειρεμένη.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ