Αντικειμενικές: Έρχονται αυξήσεις “φωτιά” – Που αυξάνονται, που μειώνονται


Νέες αντικειμενικές αξίες προ των πυλών.
Αυξάνονται σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας όπου η ζήτηση των ακινήτων είναι μεγάλη.
Μειώνονται στα βόρεια και τα δυτικά προάστια.
Ακυρώνεται σε πολλές περιπτώσεις η μείωση έως 30% του ΕΝΦΙΑ.
Άγνωστο ακόμα πως θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2019.

Φωτιά αναμένεται να πάρουν οι αντικειμενικές αξίες σε περιοχές, που κάθε άλλο παρά προνομιούχες μπορεί να θεωρούνται, όπως είναι οι Αμπελόκηποι, το Παγκράτι και το κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που παρουσιάζουν τα ακίνητα. Ανάλογη θα είναι η εικόνα και για άλλες περιοχές της Αττικής, όπως τα νότια προάστια. Αντίθετα μειώσεις θα υπάρξουν σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, αλλά και των Βορείων Προαστίων.

Η εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές είναι μία από τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας, απέναντι στους δανειστές. Η εξίσωση είχε συμφωνηθεί να τρέξει σε τρία χρόνια. Η πρώτη κίνηση έγινε πέρυσι και η δεύτερη θα γίνει εφέτος, ενώ ο κύκλος θα κλείσει του χρόνου την Άνοιξη. 120 δόσεις: Πρόωρη… Ανάσταση για τους οφειλέτες της εφορίας!

Βέβαια η κυβέρνηση θα ήθελε και ενόψει των εκλογών να χειριστεί πολιτικά και τις αντικειμενικές αξίες. Τι σημαίνει αυτό; Να αυξήσει τις τιμές στις λεγόμενες ακριβές περιοχές και να τις μειώσει στις αποκαλούμενες λαϊκές συνοικίες για καθαρά εκλογικούς λόγους. Αυτό βέβαια δεν είναι σίγουρα ότι είναι εφικτό, διότι οι δανειστές καλούν την κυβέρνηση να ακολουθήσει τις οδηγίες των εκτιμητών που έγιναν πέρυσι.

Αν αυτό συμβεί τότε θα δούμε σίγουρα ανατροπή στα σχέδια της κυβέρνησης, αφού θα υπάρχει η ακριβώς αντίθετη εικόνα.

Να σημειωθεί επίσης ότι πέρυσι, δεν υιοθετήθηκαν οι εισηγήσεις για αυξήσεις των τιμών ζώνης σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας, ώστε να μην αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αν και υποστηρίζουν ότι οι νέες τιμές είναι σχεδόν έτοιμες, δεν αποκλείουν η δημοσιοποίησή τους να καθυστερήσει σημαντικά και συγκεκριμένα να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του τρίτου τριμήνου του έτους.

Ο εφετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες τιμές και ως εκ τούτου δεν υπάρχει βιασύνη. Κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανό να μην δούμε αναπροσαρμογές άμεσα, εφόσον δεν βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές.

Στην συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, προβλέπεται ότι τόσο το 2019 όσο και το 2020 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πρέπει να αγγίξουν με τις εμπορικές τιμές. Η έκθεση ωστόσο της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις τιμές ζώνης που είχαν προτείνει οι εκτιμητές το 2018, οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, στρογγυλοποιήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Αν και οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από το 2020, η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να ακυρώσει σε πολλές περιπτώσεις τα οφέλη από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 30% που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση, ενώ σε λιγότερες περιοχές οι μειώσεις όχι απλά θα εξαλειφθούν, αλλά οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ (κύριο και συμπληρωματικό).

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι κίνδυνος για αύξηση των αξιών υπάρχει αφενός σε 4.132 περιοχές της χώρας όπου η κυβέρνηση είχε αποφασίσει το περυσινό διάστημα να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα με στόχο να μην πληγούν οι ιδιοκτήτες, αφετέρου στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών όπου προχώρησε σε μικρές αυξήσεις.

Τέλος να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει τον τρόπο υπολογισμού της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ του 2019. Ακόμα και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια για το πώς θα γίνουν οι εκπτώσεις, καθώς δεν γνωρίζουν τον αλγόριθμο που οδηγεί στη μείωση του φόρου.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ