Μορατόριουμ ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές μέχρι τις εκλογές


“Συμφωνία” κυβέρνησης – δανειστών για… ανακωχή έως τις εκλογές.
Απλή διαχείριση της καθημερινότητας μέχρι τις κάλπες.
Δεν θέλουν να… σπάσουν αυγά στις διαπραγματεύσεις για τα “καυτά” θέματα ενόψει και των ευρωεκλογών.
Τη Μ. Τετάρτη ψηφίζεται εκτός απροόπτου η ρύθμιση για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Απλή διαχείριση της καθημερινότητας θα υπάρχει μέχρι τις εκλογές από τους δανειστές και την κυβέρνηση, στα θέματα που είναι ανοικτά. Καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει στην παρούσα φάση σκληρές συζητήσεις και βέβαια διαπραγμάτευση σε καίρια ζητήματα, στα οποία υπάρχει διαφορετική προσέγγιση.

Οι ευρωεκλογές είναι ορόσημο όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τους Ευρωπαίους, δεδομένων των ισορροπιών που υπάρχουν σε όλη την γηραιά ήπειρο. Δεκαήμερο «φωτιά» για Novartis και 120 δόσεις

Από την πλευρά της η Αθήνα δεν θέλει να ανοίξει καυτά θέματα, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η ρύθμιση δόσεων προς την εφορία κ.α., πριν οι Έλληνες πολίτες προσέλθουν στις κάλπες και αυτό διότι η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μπορεί να στείλει και αρνητικά μηνύματα.

Μέχρι τότε θα προωθηθεί στην Βουλή η ρύθμιση για των οφειλών για τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία και αναμένεται να γίνει νόμος του Κράτους, μέσα στην Μ. Εβδομάδα, με πιθανότερη ημερομηνία την Μ. Τετάρτη. Εν συνεχεία θα ξεκινήσει την λειτουργία της η πλατφόρμα, με χρονικό ορίζοντα να γίνει αυτό στις αρχές Μαΐου και πάντως πριν τις ευρωεκλογές.

Στο μεσοδιάστημα είναι πιθανό να υπάρξει και το επίσημο αίτημα προς τον SSM για την πρόωρη αποπληρωμή μέρος των δανείων προς το ΔΝΤ. Όμως επειδή και εκεί υπάρχουν κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν (να δοθεί πράσινο από κάποια κοινοβούλια π.χ. Γερμανίας), είναι σίγουρο ότι και το θέμα αυτό θα παραμείνει σε εκκρεμότητα για μετά τις ευρωεκλογές.

Με λίγα λόγια κυβέρνηση και δανειστές αφήνουν την βαριά οικονομία για μετά. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι η νέα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, αν τελικά γίνει θα είναι μάλλον ενημερωτικού χαρακτήρα και προγραμματίζεται για τις αρχές Μαΐου.

Η βαριά ατζέντα πάει για Ιούνιο, εκτός και αν η κυβέρνηση αποφασίσει για δικούς της λόγους την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που όμως δεν διαφαίνεται για την ώρα στο ορίζοντα.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ