Η λεμονόπιτα είναι ένα γλυκό που συνδυάζει την αέρινη υφή του παντεσπανιού με την αναζωογονητική γεύση του λεμονιού. Είναι ιδανική για να κλείσεις ένα γεύμα ή να συνοδεύσεις τον καφέ σου, ειδικά τις ηλιόλουστες μέρες! Το σιρόπι λεμονιού την κάνει ακόμα πιο ζουμερή και αρωματική.
Λεμονόπιτα – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 20 λεπτά
-
Ψήσιμο: 35-40 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα
Υλικά:
Για τη βάση:
-
4 αυγά
-
200 γρ. ζάχαρη
-
120 ml χυμό λεμονιού (περίπου 3 λεμόνια)
-
Ξύσμα από 2 λεμόνια
-
180 ml ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο ελαφρύ
-
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι:
-
150 γρ. ζάχαρη
-
100 ml χυμό λεμονιού
-
50 ml νερό
Εκτέλεση
-
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).
-
Σε ένα μπολ, χτύπησε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
-
Πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το λάδι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
-
Κοσκίνισε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και πρόσθεσέ το σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.
-
Ρίξε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι (περίπου 24 εκ.) και ψήσε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο.
-
Όσο ψήνεται η πίτα, ετοίμασε το σιρόπι: σε ένα κατσαρολάκι βάλε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το νερό. Άφησέ το να πάρει μια βράση και βράσε για 3-4 λεπτά.
-
Μόλις βγει η λεμονόπιτα από τον φούρνο, όσο είναι ζεστή, τρύπησέ την με μια οδοντογλυφίδα και ρίξε από πάνω το ζεστό σιρόπι σιγά-σιγά για να απορροφηθεί καλά.
-
Άφησέ την να κρυώσει, πασπάλισε με λίγη ζάχαρη άχνη (αν θέλεις) και σέρβιρε!
Καλή απόλαυση!

